2021-09-11
地址-夏麵館 Xia Mian Guan (將軍澳)將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖💋雞絲粉皮,溫度可以接受,相比其他的店舖好似已經可以叫冰凍的了,麻醬質素頗佳,濃稠度都唔錯,味道都幾濃下,應該唔係用花生醬代替,粉皮份量就稍為少,我地一行5人都唔太夠分,整體黎講值得一試。💋烏金蟹粉拌麵,份量黎講唔都係唔算大,蟹粉味道唔夠出,偏淡,如果調整一下比例應該較佳,麵質口感麻麻地,有點過硬,整體黎講同想像中的味道出入都頗大,可以忽略不試亦無損失。💋酸辣湯麵,份量以全晚黎講算係頭二名,麵質唔錯,但今次就相反,應該煮耐左,D麵變成一餅野,要花心機去分開佢地至可以夾比自己,酸辣湯方面,如果分開裝會更好,佢味道唔錯,配料都幾多下,酸辣度都適中,只係份量偏少。💋紅油抄手,佢應該有改過製法,同我係上海時食的味道唔太似,但改得黎幾好,佢應該有用蒜蓉鋪面,夾埋一齊食感覺和諧,如果佢辣D會更佳。💋奶油津白,佢湯底味道似用金X忌廉湯開成,好似唔太好,湯底有點太杰,我最愛的菜菜比得都偏少,點夠我健康孩子所要求呢 ?? 但佢有少少火腿絲鋪係面都做到畫龍點睛的效果,唔錯。💋小籠包,黎食上海野,唔食小籠包好似
將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖
💋小籠包,黎食上海野,唔食小籠包好似唔太對得住自己個小胃子(喂),衰心急,太大啖咬落去,即“必”汁,辣死別人的孩子,所以要小心食用,唔好咁心急啦,皮方面都算薄,餡方面加左薑粒,口感味道都幾物別,唔錯
💋鍋貼,身為小籠包的好朋友,冇理由唔叫埋佢,皮方面比坊間的更厚,no good, 餡就偏少,煎又唔夠火喉。
💋樟茶鴨(配蝴蝶餅),我地見佢有半隻鴨,又有埋D蝴蝶包,好似幾過癮下,就叫佢黎食下,份量就正正常常,但肉太少,冇乜肉咁,最奇特有D位好似好近PAT PAT咁,臭的,即放下,其他部份的味道黎講幾特別,似煙燻鴨的味道,夾埋D蝴蝶包食可以減輕鹹度,幾得意。
💋瑤柱蛋白炒飯,雖然我明白炒飯要D飯儘量乾身,但呢個又未免太過了吧!佢D瑤柱唔知點解全部痴埋一PAT咁,要強行分開佢地至分到比咁多人食至得,D瑤柱就炸到有點過火,硬得濟,食完我都感到我的小胃子好似向我求救咁!
💋榴槤鍋餅,鑑於有人表示唔食榴槤,而對我呢D關注組成員(自稱)黎講,當然要叫埋佢黎食,但份量就半份都夠了,好彩佢應該都係用真‧榴槤去製作,好怕食榴槤制品係食落好假,好有陰影,不過佢榴槤味唔太出,如果佢落多D肉落去會更佳,食落唔太爽,但好彩鍋餅都煎得都唔錯,上菜時仲熱熱地,又脆脆地咁,咁我就嘗試原諒佢啦XD。
總結:整體黎講呢間質素都唔錯,以人均百幾蚊的價錢食到人人都捧住個大肚腩離開(除左我)都算係咁,但佢D職員可能需要加強培訓,因為我地發現有人一係冇左對筷子,一係冇左隻碟,呢D情況唔應該發生,希望可以改善一下。