2017-05-20
琴晚心血來潮去咗食哩間麻辣火鍋之前已經見過所以並唔難搵店鋪裝修尚算唔錯我去到嘅時候已經凌晨一點無其他客人🌸調味料方面好齊備有指天椒,葱,蒜,芫茜,醬油,醋,芝麻,同最重要嘅麻油指天椒唔夠辣,麻油幾香, 醬油就偏甜如果係有正宗重慶火鍋有認識嘅話,一定知道咩係干碟,即係干辣椒粉,食得辣可以將食物沾上辣椒粉嚟食,無奈哩間無🌸因為想食菜所以點咗哩個鍋,中間可以燙菜點咗中辣但唔算辣鍋底並不是重慶老火鍋的味道完全無牛油嘅香味椒油味較重中間因有當歸嘅關係飲完後回甘,但之後好似食咩都變苦苦地而且等咗好耐先滾,火力欠佳中間仲好似一直滾唔起咁最多都只係八九十度最重要嘅一點係一個好嘅重慶麻辣火鍋係唔應該越煮越苦,佢哩個就好差,食咗大約半個鐘已經苦到食唔落去,應該係所選花椒唔夠好,所以先會咁,味道根本談唔上正宗🌸重慶火鍋必食-黑栢葉(毛肚)佢嘅黑栢葉唔錯,爽口,唯獨是太細塊無咁好口感,咬兩咬就無lu~ 🌸重慶火鍋必食-豬黃喉唔錯唔錯,爽口,有厚度,唔會太碎或太細🌸因為佢無哂重慶火鍋必食第三樣-鵝腸話鵝粉腸都好好食,咁就試下完全唔係我鐘意嘅味道啡色部份較黏韌,白色食落好粉但唔好咬,唔似鵝腸嗰種感覺唔係爽口,無乜
之前已經見過所以並唔難搵
店鋪裝修尚算唔錯
我去到嘅時候已經凌晨一點
無其他客人
調味料方面好齊備
有指天椒,葱,蒜,芫茜,醬油,醋,芝麻,同最重要嘅麻油
指天椒唔夠辣,麻油幾香, 醬油就偏甜
🌸
因為想食菜所以點咗哩個鍋,中間可以燙菜
點咗中辣但唔算辣
鍋底並不是重慶老火鍋的味道
完全無牛油嘅香味
椒油味較重
中間因有當歸嘅關係
飲完後回甘,但之後好似食咩都變苦苦地
而且等咗好耐先滾,火力欠佳
中間仲好似一直滾唔起咁
最多都只係八九十度
最重要嘅一點係
🌸
重慶火鍋必食-黑栢葉(毛肚)
重慶火鍋必食-豬黃喉
唔錯唔錯,爽口,有厚度,唔會太碎或太細
因為佢無哂重慶火鍋必食第三樣-鵝腸
話鵝粉腸都好好食,咁就試下
完全唔係我鐘意嘅味道
啡色部份較黏韌,白色食落好粉
但唔好咬,唔似鵝腸嗰種感覺
唔係爽口,無乜特別
似普通打邊鑪嘅雪花肥牛
幾大塊,唔會太大雪藏味,脂肪同瘦肉分佈都幾平均,唔錯唔錯
🌸
雞子方面都幾大粒,但皮較厚
無咬落去爆汁嘅感覺,但都甜嘅
最期待嘅就係呢個丸
入面係已剝殼嘅賴尿蝦肉
出面包住墨丸,有一粒粒嘅墨魚肉
仲有鮮甜嘅味道
雖然有啲貴,但值得推介,真材實料
🌸
哩間嘅火鍋料都唔錯,重慶火鍋應有嘅佢都有
主要係湯底唔夠好,食過正宗重慶火鍋的未免有點失望,有點浪費了好的食材的感覺。