2023-05-01
近日趁放假,同朋友一齊去咗人氣爆燈嘅Bakehouse食lunch🤟🏼最近先發現原來位於灣仔嘅Bakehouse已經有得dine in,除咗有以前外賣嘅包類,仲加添咗唔少嘅輕食。同朋友嗌咗一份Bakehouse Breakfast;一份Avocado Egg Benedict with Smoked Salmon😋基本上Bakehouse Breakfast 就係cafe裡面嘅All day breakfast,入面會有幾款食物,啱晒想一次過食到唔同口感嘅朋友仔!😝而當中令我印象最深刻嘅就係佢嘅Scrambled egg,不但蛋味同牛奶味好平衡,嫩滑得來又會保留應有嘅口感😙其他食物反而唔太有記憶點,唯一有啲失望嘅係佢嘅sourdough toast,比想像中硬同埋味道平淡。而Egg Benedict就相對出色,幾樣嘢平衡得唔錯。唔會有其中一樣食物,搶咗其他食物嘅味道。略嫌有啲遜色嘅係poach egg有少少過熟,但口味各有喜好,唔算係太大嘅問題。Muffin嘅口感亦都係驚喜之一,即使係再翻熱,加上有荷蘭醬同蛋汁留咗上去都保留到佢嘅彈性🫶🏼呢到嘅嘢食始終以輕食為主,午餐來講唔算太大份。即
呢到嘅嘢食始終以輕食為主,午餐來講唔算太大份。即使去到下晝4~5點都依然有人排隊,雖然等得唔耐,但如果再去都要排隊,未必會再食,寧願試吓灣仔其他餐廳🤥