2011-02-23 382 瀏覽
2月11日約左班舊同事出嚟食飯,佢地話同我慶祝生日及順便過年食飯呀,本來有一個男同事會帶埋個女出嚟,所以我地先揀酒樓的,但係後尾佢唔帶個女出嚟啦.我地7個人,酒樓都好full呀,幾乎爆晒咁滯呀,好彩訂左位炸,酒樓都算大的,我都係第一次嚟食晚飯炸.其實新年酒樓多數都係食新年嘢同埋價錢都唔會平啦,我地叫左:片皮鴨一食片皮鴨即場係你面前皮的,鴨肉都唔算肥,都幾香呀,加埋青瓜,香蔥及醬用薄皮夾住一齊食,好味道呀,賣相都幾靚,份量都算多呀,每人都食到2至3塊的呀.龍躉兩食這個一個食法是蒸另一個食法是炒西芹,其實龍躉都好滑身,好香好味呀,啖啖肉呀,我較鍾意食蒸的,因為原汁原味及魚肉較滑,炒的都好味但係較老呀.南乳齋煲這個一般啦,賣相麻麻地吸引及都幾膩呀,材料都幾多的,有雪耳,矮瓜,麻菇,生斤,洋蔥等等,不過我覺得味道麻麻地.清炒豆苗普普通通啦芝士蠬蝦伊麵味道幾好,蠬蝦肉都好彈牙多肉呀,伊麵都有幾多及爽口的,好味.煎鍋貼半打這個好味呀,入面好多肉汁,好香口金黃色,熱辣辣好味.蝦煲這個唔記得叫咩名,入面有些蝦,珊瑚蚌等,隻蝦都好爽口大隻彈牙的.我們都坐左好耐,服務都幾好都有不時替我們加茶的,不過實在太

片皮鴨一食
龍躉兩食
南乳齋煲
清炒豆苗
普普通通啦
芝士蠬蝦伊麵
煎鍋貼半打
這個好味呀,入面好多肉汁,好香口金黃色,熱辣辣好味.
蝦煲

我們都坐左好耐,服務都幾好都有不時替我們加茶的,不過實在太多人好嘈雜的感覺呀!!
2011-02-11
生日