2019-06-29 3158 瀏覽
今日男朋友嚟黃竹坑搵我食飯,黃竹坑呢幾年想發展做高級商廈區,附近餐廳食野偏貴,閒閒地食一餐都要百幾蚊。我地嚟左One Island South樓下嘅Chopsticks Fork n Knife,一點幾去到好彩仲有位坐,不過就要搭枱,啲位仲係喺門口,有啲逼,環境嚟講就一般啦。****************🇰🇷泡菜豬肉豆腐鍋 首先係男友既韓式湯飯。鍋入面有豆腐、泡菜、菇、翠玉瓜同埋豬肉片。值得一讚既係湯底夠濃,唔係水汪汪,帶少少辣,非常開胃,本來跟餐既湯冇乜飲過,依個湯就飲左大半碗。不過以百幾蚊個既午餐黎講份量就有啲少,豬肉只有4、5塊簿簿的,連其他配菜既份量都唔多,雖然味道唔錯,但依個份量真係唔滿足。食物既成本從來都唔高,其實可以足料啲😢。🍱炒辣雞便當再嚟係我點嘅便當,相對湯飯嚟講抵食少少,有前菜、主食同甜品,雞柳份量多,唔會太辣,配飯開胃,但飯量有啲太少,女仔嚟講唔係好飽。泡芙就普通啦,如果有做大福/布甸/雪糕就好了😆。

****************

🇰🇷泡菜豬肉豆腐鍋