2022-09-30
一間茶餐聽、食物一般、樓面阿姐態度惡劣,立誓以後就算免費都絕不再光顧。幾年來每逢 weekend 和一班 buddy 出海前都在西貢食早餐,食物出品質素每況越下,但因為店舖"就腳"﹐大家都無乜所謂繼續幫襯。剛過去九月初的星期六,8:00am 被安排入座,桌面污糟滿佈奶茶漬,請阿姐抹一抹枱面和落 order 點餐,5 分鐘後最終自己攞毛巾自己抹,期間一直~~要「求」~~落單,但 4 次被樓面金色短髮阿「姐」高聲近乎"鬧"的說話如下:「得啦~~睇到啦,等下~~~轉頭過哩"呀"❗」~~幾百尺舖面轉佐 15 分鐘先轉完8:15 終於落單。👇Me: 1 個沙爹牛麵、凍 0 茶,另一個蛋牛治、奶茶。姐:牛麵、牛治 呀~~~Me: 另一份"蛋"牛治.......姐:咁咪牛治囉.......Me: 我話"蛋"牛治😡姐:咪講佐 "蛋" 字囉。算啦,我和朋友都免得同佢嘈,因趕時間08:45 要開船。Me: 係~~阿姐你講佐我聽唔到啦,落 order啦~~唔刻。姐: 聽唔到就小心啲、聽多啲,慢慢聽。08:30 無食物,無飲品,眼見真係無時間只好向其他店員吹束多次。08:35 「丟」晒所有野上枱,迫於無
8:15 終於落單。👇
Me: 1 個沙爹牛麵、凍 0 茶,另一個蛋牛治、奶茶。
姐:牛麵、牛治 呀~~~
Me: 另一份"蛋"牛治.......
姐:咁咪牛治囉.......
Me: 我話"蛋"牛治😡
姐:咪講佐 "蛋" 字囉。
算啦,我和朋友都免得同佢嘈,因趕時間08:45 要開船。
姐: 聽唔到就小心啲、聽多啲,慢慢聽。
08:35 「丟」晒所有野上枱,迫於無奈要在幾分鐘內倒晒入口就走。
這次經歷令我會絕對認真向身邊朋友努力介紹呢間西貢第一絕劣的餐聽。