2021-03-25
同朋友朝早特登騎牛入咗去元朗,但首先要去咗朗屏站食呢間幾出名嘅生煎包店先,keep住有人幫襯買,人手即包即煎,用一個大圓生鐵鑊好夠火候,但由於沒有堂食只供外帶所以去流好快。地址寫元朗實質係朗屏站附近,不過如果出開元朗可以去咗朗屏站先,而且有兩間分店位於朗屏站唔同出口,由於我嘅行程表接着去食驊記糯米糍所以揀咗順路嘅大橋村分店🥰(一間同驊記糕點一樣E出口 另一間同aello飲品一樣B2出口).👓手工生煎包 $6/隻平民經濟價錢,半隻手掌大,包感鬆軟微暖,外帶可以回家再翻熱。生煎包底部金黃色不過可以再香脆啲,有肉汁嘅不過未去到爆汁嘅地步,豬肉餡確實大大粒足料又唔會太老。評分:7/10👓手工鍋貼 $13/3隻相比下鍋貼比生煎包稍為出色少少,比較爆汁juicy同脆口,皮又夠薄。評分:7.5/10🐷老實講,因為近所以可能受附近居民喜愛,但我覺得食物都算好食係正常生煎包鍋貼發揮,又未去到相當出色嘅地方,去開元朗先順路食埋囉🥶
👓手工生煎包 $6/隻
評分:7/10