上星期日晚去到摸門釘, 才知道逢星期日休息今日恰巧碰上丈夫早放, 大家決定去圓願晚上八時許, 店外排滿人, 幸好二人位我們是排第二位, 另外原來人們多數是等外賣老闆娘記憶力驚人, 因為她会記得誰先來, 那麽便不会擔心被打尖(因為店子雖小但真係有很多人出出入入, 冷不防位子会被另一個冷屁股偷襲)聽說這店很有名(不知道為什麽?), 不過我見到有幾個老外坐在設在行人道上的大圓枱旁, 貪有風味嘛, 他們食完再order外賣走 菜甫豆豉辣醬, 齋食比點餃子更好味, 可以當作等待餃子中的頭盤白菜肉餃湯底係野葛菜煲生魚豬骨湯, 味道清新, 去骨火一流。 白菜肉餃裏菜的比例較肉高, 味道較淡, 餃皮亦算厚。煎椰菜雲耳餃及韮菜豬肉餃左面是椰菜雲耳餃, 右面是韮菜豬肉餃, 雲耳得好少所以食咗都唔覺(咁即係變咗做椰菜豬肉餃), 韮菜的味道都很濃因此我選用煎是對的但係真喺用咗好多油嚟煎食完成隻碟都係油膩膩 只能說餃子餡多菜少肉就是這兒特點
上星期日晚去到摸門釘
, 才知道逢星期日休息

今日恰巧碰上丈夫早放, 大家決定去圓願

白菜肉餃
煎椰菜雲耳餃及韮菜豬肉餃
), 韮菜的味道都很濃因此我選用煎是對的

但係真喺用咗好多油嚟煎
食完成隻碟都係油膩膩
只能說餃子餡多菜少肉就是這兒特點
2011-01-14
10 分鐘 (堂食)