2009-04-07
新城市廣場一期1樓有不少食肆,但總覺劣評比好評多。shakey's pizza 一 般、博多唔得、parkview high tea 唔錯、hip sushi 未試過,至於魚尾獅... 本身冇興趣去試,但朋友想食,咁就跟埋入去。各自叫左個套餐: 佢叫左「馬來炸雞翼配喇沙湯米粉」,而我就叫左「港式白咖喱豬柳配簿餅」,跟餐有前菜,包活時令生果、」老」水小食、田園沙律,同埋跟餐飲。 講左佢既前菜先: 生果係唔新鮮的,係霉霉架。d 蟠桃好淋咁,唔知擺左幾耐。個沙律就細細兜,叫做有菜食下,同埋都叫做有唔同款色,樣樣少少地咁... 但如果你係對沙律講究既話,呢個唔會係你杯茶。至於小食就一般,但起碼唔會過鹹。 港式白咖喱豬柳配簿餅: 睇顏色,唔似白咖喱,偏啡的 (見相片),但可以見到面頭上的椰汁,真係第一次見白咖喱會係咁。豬柳是半肥瘦的,夠淋既,但本人鍾意較瘦的,所以唔係好慣。個汁既味道係有咖喱味,不過係黃咖喱既味道。椰汁可能只是為裝飾的,因為它的味道就是欠缺了椰汁的白咖喱般,所以論顏色、論味道,都不是真正的白咖喱之味。可是,如果唔當佢係一盤白咖喱的話,佢係唔錯。香濃、辣度適中、唔算太油膩、都算幾惹
港式白咖喱豬柳配簿餅: 睇顏色,唔似白咖喱,偏啡的 (見相片),但可以見到面頭上的椰汁,真係第一次見白咖喱會係咁。豬柳是半肥瘦的,夠淋既,但本人鍾意較瘦的,所以唔係好慣。個汁既味道係有咖喱味,不過係黃咖喱既味道。椰汁可能只是為裝飾的,因為它的味道就是欠缺了椰汁的白咖喱般,所以論顏色、論味道,都不是真正的白咖喱之味。可是,如果唔當佢係一盤白咖喱的話,佢係唔錯。香濃、辣度適中、唔算太油膩、都算幾惹味下。
至於薄餅,都算 ok 的。都係果句,唔好 expect 佢有印度色簿餅的香脆鬆軟... 佢既薄餅可以話係比麵包簿身,層皮比多士脆少少咁囉。用黎點咖喱係唔錯的。
馬來炸雞翼配喇沙湯米粉: 呢個係朋友叫的,佢話幾好食。炸雞翼的火喉唔錯,而雞翼醃到有微辣,而微辣的味道係滲到去雞肉裡面; 至於喇沙湯米粉,係油左少少,湯唔係咁夠,但係個味道就唔錯 -- 呢個就好香椰汁同埋花生味。
環境唔錯的,位與位之間夠多空間,適合三五知己食餐飯。服務就 ok 啦,典型食肆式服務,唔會好到令人賓至如歸但又唔會衰到令人難受咁。
總括而言,呢度既質素一般。笑面就比唔落 -- 因為距離「正宗」二字實在太遠,但佢個味道就唔算好差,所以又去唔到喊面。所以,最後決定比個 ok 佢。