2024-06-20
知唔知出街打邊爐最唔想遇到咩情況?就係啲餐廳要你坐到迫迫夾夾,如果遇到咁嘅情況,就真係食咩都冇味。上個星期同朋友一齊去咗油麻地站附近嘅「火鍋私房菜」,餐廳個名叫做「唐坊」。個名叫得做「私房菜」,我就對佢個要求就會提高啲,我諗點都唔會迫迫夾夾啩。點知一入到去,成個感覺啱feel 喎,落地玻璃,成個旺角幾乎一覽無遺。裝修又精緻,餐廳闊落坐得舒服,誠意分max。我哋一行四人叫咗個四人套餐,先講講個刺身先,刺身魚係目仁奈,目仁奈出名魚味夠搶,質地有少許彈牙又不失韌性。刺身夠哂新鮮,擺盤又有心思,呢條目仁奈作為頭炮可謂十分精彩。鍋底方面,我哋揀咗「煲冬瓜瑤柱美腿湯」就係貪佢比較清甜,飲落果然好味道,鍋入面亦唔難搵到瑤柱同火腿嘅蹤跡,係足料架。4人嘅海鮮盤方面,聽店員所講,蝦同埋鮑魚係基本配置,其他海鮮就會由餐廳老闆到街市即日選購。而我哋食到嘅就有沙白、鱔片、同埋巨型北寄貝,個擺盤又係打卡一流。蝦肉彈牙唔會霉、鮑魚清洗得好乾淨、鱔片肥美、沙白揀得好,落鍋煮完冇沙、仲有個北寄貝非常鮮甜。「手切特級牛(大)」亦都上咗枱,牛肉份量足夠,牛味夠濃,有嚼頭而唔會靭,都係上品。「三寶丸」手打製作,「蟹肉餃同韭
「三寶丸」手打製作,「蟹肉餃同韭菜餃」都好味。
「田園雜菜籃」份量同款式都多,有蕃茄、粟米之類,亦有幾款蔬菜。「手打烏冬」都有四個,用呢個湯底食烏冬的確係好主意。套餐仲包咗四杯無酒精飲品,有汽水果汁可以選擇。
你以為咁樣就完?我都以為係。但係原來仲有甜品,今日嘅甜品係椰汁雪燕,清甜又可口,打完個邊爐之後食返個甜品,個人都會舒服啲架。
整體嘅講,呢次嘅私房菜嘅體驗係出色嘅。唔講嘢食,淨係個裝修同景觀都好靚,計埋嘢食就更加出色添。