2017-08-24
星期日早上好好天,藍天白雲,想同爸媽去飲茶,突然間想起龍壐,可以飲茶之餘欣賞埋風景。不過無預早book位,都擔心無位,即管打去試下啦!11:30先開茶市,但十點幾已經有人接聽電話,實在太好啦!職員話分兩個時段,11:30-1:00和1:15-2:45,第二段時間仲有位!✌️差不多1:15到達,酒樓門口企左條人龍,原來大家係訂左位等安排入坐。差不多等左成10分鐘,我地被安排到門口旁既房裡面坐,房裡只有兩張枱,非常寬敞。張枱很大,足夠坐12個人,所以我地8個坐得好舒服!實在好滿意!👍👍👍點心既選擇不算多,有些點心係3件一客,但係就可以比我地按人頭叫,好貼心!我地總共叫左8款點心,蝦餃燒賣當然唔少得,仲有叉燒包同流沙包、帶子腸同叉燒腸、蘿蔔糕同埋海鮮春卷。點心嘅質素算係幾好,不過啲腸粉就差左啲,唔夠出面酒樓既好食。除咗點心,我哋仲叫咗冰燒三層肉,熱熱地,塊皮非常香脆,舊肉肥瘦適中,好好味!不過份量太少啦!每人分完一舊都差不多食晒啦!另外,我地仲叫左個得獎既生拆海蝦西施泡飯。呢個泡飯既湯味道幾夠鮮同濃郁,合晒我食炮飯既要求。分量方面,泡飯都算幾足,分到8碗,每碗都仲有大半碗添!雖然食飽飽,但係都
雖然食飽飽,但係都想試埋甜品,我哋叫咗楊枝甘露、杏仁茶同埋棗皇糕,三樣都幾好味又唔太甜!
臨走之前,大家當然要去埋洗手間先啦!竟然係洗手間有大發現,就係有落地玻璃窗望到九龍半島既靚景,超值!😍😍😍
總結嚟講,大家對成餐茶都好滿意!酒樓環境好,我地既可以欣賞風景,又坐得舒服,食物既質素亦都唔錯,每人都係二百蚊,超值!