2023-07-14
朋友之前黎過幾次,話佢啲片皮鴨喺東涌來講性價比高,咁啱今日入去東涌,就搵朋友食lunch試吓。因為食飯時間嘅關係,去到好好彩,坐埋最後一張4人枱。餐廳內嘅裝修都係古色古香,但係牆上嘅畫作同餐廳有少少格格不入。可能人手唔夠,等咗5分鐘先至有人 serve茶。因為朋友趕住兩點要走嘅關係,我哋好快就✅咗一個一人餐,一個乾煸四季豆,同埋一隻片皮鴨。之後就一路傾計,一路期待我哋嘅食物。大約等咗10分鐘之後,就上咗一人餐嘅小菜,再過多10分鐘,就上埋一人餐嘅主菜。之後就再沒有然後,冇菜再上了。即係話我哋由12:54入座起計,到1:20,都只係上咗一人餐,追問之下,原來佢哋只係幫我地落左個一個人餐,四個人落一個一人餐,唔通佢唔覺得奇怪嘅咩😓之後我地當然快啲叫返我哋原本打算食既,叫佢快上大約10分鐘後,黎左片皮鴨既配菜,主菜鴨皮同肉隔一陣再上。我朋友第二次黎,知道點樣食,佢上次黎嘅時候係有張紙教學既,介紹食法,我哋今次係冇嘅!所以唯有亂咁配自己鍾意嘅醬汁同特別的爆炸糖。鴨皮亦有三種,第一種係只有皮、二係皮加肉(冇咩肥膏既)、三係皮加肉,但三種肉都唔算係熱嘅,比較溫,但都算係脆。最後係個乾煸四季豆一人餐
之後我地當然快啲叫返我哋原本打算食既,叫佢快上
最後係個乾煸四季豆
一人餐嘅甜品,最後亦都冇上到,不過算啦,趕時間唔想等。
我哋一行四人快速食完之後,好快埋單走人。估計以後都唔會再來