2010-12-18 22 瀏覽
是日為入冬以黎最凍一天,同朋友食過晚飯,但大家依凍過雪條,提議食番碗熱糖水,點知原來沿途糖水鋪已經摺晒,行行重行行,天寒地凍,要出到旺角太子先有糖水食,何其淒涼。終於黎到黑布街,在石磨坊和糖百府之間選了石磨坊,原因是朋友話見到門口d雪花冰已經唔想食,哈哈,睇黎廣告牌都應該跟季節而轉。去到石磨坊果然一如所料,已經爆晒,還好剛剛有人走才有位入。但入面真係幾迫,我坐路中心,經常被人頂背脊。本來想要冬日限定椰子糊,但原來只限星期五六日,十分令人失望,只好叫一客合桃糊,另加湯丸。合桃糊頗滑,而且合桃味好香,比我那次在以合桃為店名的海記合桃坊甜品更香更甜。芝麻湯丸六蚊三粒.咬下去流沙感很滿足,但略嫌太甜,如果可以芝麻再香一點會更好。吃過熱糖水,果然暖在心頭,突如其來的冷鋒,希望快點回暖吧。
終於黎到黑布街,在石磨坊糖百府之間選了石磨坊,原因是朋友話見到門口d雪花冰已經唔想食,哈哈,睇黎廣告牌都應該跟季節而轉。去到石磨坊果然一如所料,已經爆晒,還好剛剛有人走才有位入。但入面真係幾迫,我坐路中心,經常被人頂背脊。

合桃糊 + 芝麻湯丸

吃過熱糖水,果然暖在心頭,突如其來的冷鋒,希望快點回暖吧。
2010-12-16
$20 (其他)
合桃糊 + 芝麻湯丸
  • 合桃糊