2022-11-01 1683 瀏覽
在上環Ibis staycation,順便在附近美食漫遊。一早聽聞過球哥,但網上評價不算一面倒的好,始終有點猶疑要唔要試。由於美食漫遊吃得太豐盛,晚上想食得清淡一點,於是就試試球哥。點咗一個西洋菜燉排骨湯,一打開感覺很足料,一飲覺得很清,是無味精果種家常味道。最正係排骨,都是軟骨部分帶點肥膏,燉到非常鬆軟,充滿肉香和油香,空口食都很滋味,點埋生抽更昇華,就咁一盅湯,有菜有肉都夠送飯,清淡中有滋味,很滿足!再叫多個籠仔飯,老公唔食蝦乾於是叫了梅菜肉餅籠仔飯。飯是炒飯底,好香,肉餅是家常味不算非常出色,但梅菜的鮮甜卻非常突出,整體不錯。球哥見我地兩個人點一個飯,親切問我地夠唔夠食,我笑笑話夠喇,而家好少食米飯,兩三啖都夠了。正要埋單,球哥又叫住我食埋糖水先走,就送上兩碗腐竹薏米雞蛋糖水。糖水唔太甜,很足料,暖暖的非常comforting. 為簡單美味的一餐畫上美好句號。
在上環Ibis staycation,順便在附近美食漫遊。