2024-01-13 79 瀏覽
今日心情有d複雜,天氣好似涼左d,但我只係着左短袖。出左門口唔想反去,所以唯有揾的暖野食。打邊爐係正,但一熄爐感覺又凍反,食辣嘢反而耐寒,因為辣味刺激五內翻騰。而食辣野我第一時間梗係諗起韓國菜。🍖就係咁我黎到呢間餐廳,睇住餐牌即刻想點一直深入民心嘅辣炒拉面。仲比我發現有驚喜,佢嘅炒拉面仲有埋芝士同年糕。結果係個口感非常豐富,拉麵喺爽彈,年糕喺煙靱,芝士柔軟,而且因為溫度夠熱,撈埋一齊做到好強既拉絲效果,視覺同口感都變化萬千。味道亦都係相當出色。芝士份量十足,又非常濃郁。另一方面傳統嘅韓式辣醬簡直就係呢一個麵嘅靈魂。彎彎曲曲嘅拉麵同圓碌碌既年糕都非常容易掛上醬汁。韓式辣醬獨有嘅辣勁,會令您越食越過癮,越想追食。因為個胃充滿左辣醬同澱粉質,頓時成個人暖哂。🍖另外我又叫左雪濃湯,熱辣辣嘅牛骨湯味道真係好濃郁,入面既牛肉略帶肥肉,又適當帶有嚼勁,配合埋相對煮得林身嘅麵條,口感豐富,又係一個一口接一口,唔捨得停既菜式。✨️就係咁,我一啖拉面又一啖雪濃湯,一個人完成左兩個菜式。離開嘅時候,成個暖哂,而且飽住個肚,感覺成個下午身體都特別強壯。體力滿滿。