2016-11-19
1943 瀏覽
筲箕灣既東大街又名美食街, 之前睇完金剛小儀介紹一直都想過來試下今次就先到呢度既人氣店南駅試下 原本想試海南雞飯, 但聽到店員推介最新出左火鍋set, 好似好吸引咁, 所以就改變主意一睇相已經比牛肉鍋d 牛肉紋理吸引住 係咪靚肉真係有得睇, 所以好多放題任食火煱已經吸引唔到我 湯底有泰式冬蔭公同北海道3.6牛乳, 由於朋友唔食得辣所以選左後者上到來店員好貼心咁提示安格斯牛肉係湯底滾左5mins 內食, 如果唔係會好鞋, 而牛柳粒就要多於5mins 至好食個人比較鍾意牛柳粒, 牛肉味好香濃~ 朋友就鍾意滑d 既牛肉其他配料有好少見既黑松露丸, 食落真係有淡淡blk truffle 味, 正 仲有芝士丸, 午餐肉, 蟹子丸, 魚皮餃, 冬菇, 金菇.... 份量都好夠架. 而當中娃娃菜就同個湯底最match 牛乳既香味加上娃娃菜本身天然既甜度, 唔錯 ~ 我地食完, 最後仲飲左碗湯底 另外叫既蒜香海鮮飯係朋友之前search 完好想試既 上來見到面上滿滿既海鮮已經心心眼有新鮮既帶子, 蛑肉同蝦仁帶子好大一粒, 好新鮮 糯米飯配上鼓汁同海鮮好惹味黑松露海膽凍豆腐切得好薄~ 真係少d 刀工
今次就先到呢度既人氣店南駅試下
原本想試海南雞飯, 但聽到店員推介最新出左火鍋set, 好似好吸引咁, 所以就改變主意 一睇相已經比牛肉鍋d 牛肉紋理吸引住 係咪靚肉真係有得睇, 所以好多 放題任食火煱已經吸引唔到我
有新鮮既帶子, 蛑肉同蝦仁 帶子好大一粒, 好新鮮
糯米飯配上鼓汁同海鮮好惹味
豆腐配上黑松露同海膽好香 而且好大碟, 我地食到最後一刻先食完 聽聞呢度除左主食, coffee 都好掂
咖啡癮起既我緊係要試下
飲落foam 好幼滑, coffee 香濃, 入口有回甘
真係知唔到係餐廳會飲到好似 cafe/ coffee shop 咁高水準既coffee 贊