2017-11-02
同事升職請我地全班人一齊食LUNCH,我地又想食好野又唔想食得太貴,最終揀左我地成班人經常去食小菜嘅祥囍煲仔小廚。祥囍煲仔小廚雖然地址係愛民街地下,不過實際餐廳正門位置係愛民街同筲箕灣道之間果條小巷,唔係地膽就算有地址都好難搵到,所以我地係佢開業初期黎食時客人真係好少。由於餐廳都開左一段時間,食物質素又保持到,而家LUNCH如果冇訂枱要搵位都唔易,我地今次都照平常一樣用WHATSAPP訂枱,祥囍嘅WHATSAPP頭像就係是日午餐MENU,呢個做法都幾方便。由於LUNCH時間不多,我地係WHATSAPP已訂定小菜落定單,我地今日一行11人點左10款小菜,店員仲係WHATSAPP回覆我地LUNCH點小菜可以免費跟埋飲品同例湯,今日例湯仲係我好鍾意嘅蕃茄薯仔湯。 我地準時到餐廳,由於已點好菜,店員已把餐具擺放好,起菜亦都好快。今日我地除左揀選幾款平時都有點嘅小菜外,亦都揀左幾款新菜色,當中我覺得以冰鎮梅子骨最特別。呢個梅子骨唔太酸,用冰鎮住能令牆汁更能掛係排骨上面,外層夠脆,雖然用冰鎮上枱,不過中間仍然係熱的。今次食過之後,相信會成為我地之後嘅必點菜色。祥囍嘅黃鱔煲係其中一個同事最愛嘅菜式,
祥囍嘅黃鱔煲係其中一個同事最愛嘅菜式,不過由於今日我地已經揀左豉汁蒸白鱔,所以就冇點黃鱔煲。豉汁蒸白鱔份量都好多,11個人分都好夠食,白鱔好鮮滑爽脆,連唔鍾意食熟魚嘅我都主動食左兩件。
之前黎試過蒜蓉粉絲娃娃菜,今次我地揀左蒜蓉粉絲蒸茄子都一樣咁好食,茄子唔會蒸得太軟,入口仍富有彈性,蒜蓉粉絲配上香蔥,呢個味道同茄子一樣咁夾。
重慶麻辣雞煲每一次我地都會點,除左第一次之外,我地每一次都註明要小辣。麻辣雞煲我地點半隻份量都已經好多,麻辣醬汁非常惹味,小辣辣度剛剛好,雞肉用麻辣醬汁煮亦顯得格外鮮嫩。
黃金鮮魷味道有驚喜,外層咸蛋黃味道香濃而且好脆口,鮮魷亦比平時用椒鹽炒的更鮮嫩多汁,雖然邪惡,不過好難忌口唔食完一件又一件。
豉椒炒鵝腸係ENCORE嘅菜色,鵝腸超級多,不過因為超受歡迎,轉到我面前已經冇左半碟,所以我都冇影。其他幾款都係同事們各自心儀嘅小菜,差唔多每次都會點。
由於我地事前準備充足,所以可以1小時之內食哂呢餐咁豐富嘅小菜午餐,非常滿足。尤其係每餐有同事萬歲,格外開心,如果計返埋每人都係$86,有湯有飯仲有野飲,小菜又有質素,性價比好高。