餐廳: 鹿角巷
資訊:

之前我知道哩間鹿角巷喺國內係好出名嘅,不過我真係唔知道原來香港已經開咗分店🤭,只係有一日有個朋友同我講開喺iSquare對面有一間,之前仲係勁多人排隊,所以今日行過尖沙咀就嚟試吓係咪真係咁好飲。唔知係唔係過咗熱潮,竟然冇人排隊,我諗都唔使諗就叫咗佢嘅招牌黑糖鹿丸鮮奶。等左3分鐘左右就整好左,根據佢牆上貼左一張指示,話首先大啖啜一口然後先至攪勻,於是乎我就聽佢咁嘅指示去做。嘩!第一啖真係好有驚喜,啲黑糖珍珠熱熱地,軟淋淋,再加少少鮮奶一齊啜,真係好飲到唔知點形容。之後我就跟住佢嘅指示攪勻再啜一口,佢嘅鮮奶唔會太甜,撈埋黑糖其實個甜度係啱啱好,超讚👍🏻,不過撈勻之後,個黑糖珍珠質感開始變硬,其實係煙煙韌韌嘅口感,同一開始飲嘅時候好唔同。由於佢個冰係固定左多少,所以冇得要求多冰少冰,但係我覺得佢係真係有計算過嘅,飲到最後啲冰融晒而杯鮮奶唔會好淡,最重要係飲到尾我仲可以啜埋所有珍珠,因為有好多珍珠奶茶店,因為冰太多而冇辦法將所有珍珠啜晒。

黑糖鹿丸鮮奶
2019-08-19