因為細個係住喺呢邊附近,所以我係對西營盤嘅感覺係特別親切,雖然係位於西營盤高街嘅位置,而家喺地鐵站西營盤出口落嚟都只係5分鐘步程,完全唔使好辛苦,咁好似以前咁喺西環底行上嚟!落地玻璃嘅開放式大門,舖頭係長方形設計,用緊嘅係港式傳統嘅木製圓桌同圓椅,周圍都擺滿左醬料同一些特色小菜嘅招牌,睇嚟佢哋主打係做街坊生意 ,價錢非常實惠,而且份量都足夠,老闆重會親自招待客人,非常親切貼地!所以睇落好多都係識食嘅熟客,就算係平日嘅夜晚都好多人嚟食!⭐️巴剎雞嚟到巴剎雞飯,梗係要叫返巴剎雞試下啦,因為叫咗好多唔同嘅小食,只係點咗半隻雞,估唔到咁香滑,雖然未到好重雞味,但雞皮油脂分佈夠,而且接近完全去骨,因為雞翼係一定要保留骨,每一啖點埋酸辣醬汁真係好正!唔怪得呢個係招牌🥰🥰🥰⭐️炸肉飯半肥瘦炸肉,香脆嘅表皮配上軟嫩嘅肉質,有啲似碟頭飯加多一半隻蛋,飯係比較乾爽嘅油飯,如果想再重味嘅可以加埋「撈飯醬油」,特別開胃!⭐️炭燒沙嗲 (雞)我點咗三串雞串燒,用一個細細的炭爐仔同入面仲有一啲炭燒住咁出餐,保持溫度非常貼心有誠意! 串燒醬汁分開承裝,串燒雞有有預先醃製過,表面鋪滿香茅同燒得好惹味!⭐️炸皮蛋餃表皮炸得非常

⭐️巴剎雞

⭐️炸肉飯

⭐️炭燒沙嗲 (雞)

⭐️炸皮蛋餃
表皮炸得非常香脆,而且炸皮好薄身,餡料有半肥瘦絞碎豬肉同皮蛋,除咗調味得啱啱好,感覺外脆內軟,今次係我第一次食皮蛋餃!真係好好好食!✨✨✨

⭐️豬油渣撈麵
無論麵同豬油渣嘅豬油渣味都非常香濃!忽然發現原來係我以前食過嘅豬油渣都唔夠味,點解個撈麵可以煮得咁啱啱好?非常爽口彈牙,絕對油而不膩,保持麵本身嘅雞蛋味,重鹹鹹地又夠滑🤭老實講食飽咗仲想點多一碗…真正食到停唔到口!

⭐️南乳脆雞翼
一碟4隻,每一隻都好厚身係大大隻!似港式傳統茶餐廳炸雞翼嘅感覺,初初諗緊咁大隻雞肉仲可以咁嫩口,中間會唔會炸得唔夠熟㗎!點知炸嘅時間真係剛剛好,嫩口之餘重非常香口!仲有一陣淡淡的豉油南乳香味!

⭐️咖央椰絲手抓餅
手抓餅雖然未夠酥,卻每一口都好足料,係均勻地鋪滿左椰絲花生白芝麻,我覺得唔算甜同花生🥜味好香口,記得留肚點嚟試!

⭐️百香果茶
茶帶有百香果清香,酸酸甜甜咁,啜嘅每一啖都有百香果咬到,唔甜重解油膩感。

⭐️羅漢果龍眼冬瓜茶
羅漢果甘甜味夠哂足,呢個組合非常養生!而且非常消暑解渴✨🫶🏻點咗一杯打算叫多一杯嘅時候已經全部賣曬🤣🤣🤣

呢間舖頭如果可以喺樓下我應該會成日嚟食,每樣嘢食都整得好好食👍🏻👍🏻👍🏻
2023-06-02
5 分鐘 (堂食)
  • 巴剎雞飯
  • 酥炸皮蛋餃