2023-06-04 1438 瀏覽
慶祝週年紀念日,趁住AE 有Dinning Credit, 終於有籍口去試一試呢間收藏已久嘅餐廳!置地文華東方7樓一出lift見到SOMM餐廳,望唔到Amber, 原來個門口比較隱蔽我哋揀咗八道菜嘅Full Experience $2788另外先嗌咗杯推介既香檳 $398餐廳嘅燈光柔和,但未去到太暗,很好!去過好多Fine Dining餐廳D燈光暗到想瞓着。成間餐廳都係圓邊嘅設計,位置亦都寬闊,感覺好舒服蘑菇撻頭盤先尼個蘑菇撻,好濃郁嘅醬汁,再用腐皮做個皮。個人覺得一般黑松露奶凍只有薄薄一層松露鋪喺面,但係已經非常濃郁嘅黑松露味,略嫌有少少漏青瓜汁配魚魚既刀工切得用心,配上青瓜,成為一道好好嘅開胃菜,如果味道再Fresh D 會更好。Signature 魚子醬魚子醬既咸香配上好濃郁嘅龍蝦同海膽味,每一啖都非常滿足,覺得太漏嘅時候,可以搣塊紫菜蝦片配埋一齊食。會即時減卻左海膽濃郁嘅味道。所以我都係鍾意啖啖滿足嘅感覺。擺盤亦很精緻,將幾個圓碟搭埋一齊,首尾呼應。Sourdough 麵包配上意大利嘅橄欖油麵包太硬 唔識欣賞白蘆筍 風乾火腿粒很好味,口感豐富,鮮甜嘅蘆筍,好特別!唯獨係去絲嘅時

置地文華東方7樓

Sourdough 麵包
配上意大利嘅橄欖油
麵包太硬 唔識欣賞

白蘆筍 風乾火腿粒
很好味,口感豐富,鮮甜嘅蘆筍,好特別!唯獨係去絲嘅時候去得唔夠乾淨,造成荀斷絲連

天使蝦雲吞
用了金色既頌缽尼裝,但係個湯好咸,雲吞皮薄,蝦肉厚實。每次筆雲吞嘅時候,個匙羹都會撞到個缽,繼而發出淨化心靈嘅響聲。

入廚房體驗
之後嘅一道菜係會有專人帶你入去廚房,有廚師會喺你面前擺盤,然後食埋先走。青豆汁,配上用荷葉去蒸嘅魚,肉質啱啱好,再加左塊有生蠔味既葉,冇錯,真係有生蠔味!
個廚房好乾淨,又大,第一次去餐廳嘅廚房食野,確實係好好嘅體驗。而且亦都證明呢間餐廳好有信心先會夠膽比客人去參觀佢哋嘅廚房。

主菜
有2款,羊肚菌好味,羊既生熟程度亦都啱啱好,羊肉中釀羊肚菌。蘆筍切得好有心思。唯獨係有好少許嘅筋。

第二款主菜係A5和牛 另加$500
入口即溶嘅感覺,配左肥美嘅蘑菇,一齊食,令個肉冇咁油膩。旁邊加咗黑蒜醬,太重口味,唔加重滋味。

之後上咗個開心果雪葩,幾好味,旁邊有青蘋果醬等等嘅伴碟,唔食酸嘢嘅,我表示好酸!但係啱啱好可以清一清油膩。

然後上第二個甜品,紅桑莓加70% Chocolate ,個人表示比起上一道甜品更加酸,食唔到,比曬我太太,留返個朱古力。

訂咗嘅時候,有講過係慶祝紀念日,餐廳送咗一個中空蛋糕,外貌幾靚,有啲閃粉。外層係酸,內層係朱古力。幾好味,餐廳亦算大方唔係送一件蛋糕係一個,當晚幾乎九成嘅枱都係為慶祝,都係有個蛋糕。職員亦貼心問會想E家食定成個打包返屋企。

係一齊以為完結嘅時候,先知原來係有餐茶,叫咗杯earl gray, 茶味濃郁,茶葉亦都落咗唔少。另外我要一杯凍嘅,職員都好好,話本身只有熱,但話可以做俾我。🥰

另外亦推咗架車出嚟,喺我面前沖咗杯Cocktail,係自家制柚子酒,用梅酒方法去浸。唔會太甜,酒味濃郁。

咖啡味嘅馬德蓮蛋糕,面頭加少少芝麻,暫時係我食過最好味嘅馬德蓮蛋糕,外脆內軟,好鬆化

驚訝嘅係竟然有生果盤,就好甜嘅菠蘿同埋牛奶果。好少見西餐廳最後會上生果盤,以健康去完結呢一餐。

整體來說,兩星級米芝蓮,高度評價,暫時係我首選嘅tasting menu餐廳,Staff 既服務同環境都唔錯,最欣賞佢嘅上菜速度,好多fine dining 餐廳等下一道菜都等到瞓着。但係Amber, 我每食完一道菜等一陣就已經可以上下一道。整個menu 唔會太濟,對於2位女士啱啱好。男士就可能唔夠。係離開餐廳既時候亦都送咗兩盒佢哋自家製嘅朱古力。

除左以上既食物亦加多左一杯紅酒同一杯白酒,合共埋單$8300,食左4個鐘