2015-08-28
約齊6人約中午12:30入座, 未多人, 唔使等叫左唔同90分鐘放提(有豬有牛)(極上美國牛肉$148/位)要左干貝青湯同鰹魚味噌湯(季節限定)湯底方面其實食落冇乜分別入座先來一發雪糕,原味 - 好一正常帶酸乳酪味,唔突出,唯有靠配料增味水蜜桃味 - 比原味酸和甜, 似Hichew軟糖味, 適合配啫哩/爆珠/水果類配料+士多啤梨醬焦糖燉蛋味 - 好夠甜, 有濃郁蛋黃香, 今次三種味最吸引 等湯沸騰, 除食雪糕外仲可食咖哩+和牛炒飯, 另有粟米白汁(冇影相)後來倒左粟米白汁入湯, 好香忌廉同粟米味有我最愛玉子豆腐, 落湯過一過就可食, 甚至直接食好搶手, 一補充上架就冇左一半, 自己枱total食左6碗 值得一提係黑松露湯包(做會員迎新優惠,送4粒)好香菇味, 外皮似蝦餃皮, 皮薄餡靚肉方面, 牛好夠肥, 過一過湯就夠而唔韌, 食過$118果種會有d肉有咬唔開嘅感覺, 呢隻唔會, 貴少少果然物有所值 豬都ok, 因豬本比牛韌, 自己冇咁鍾意, 不過豬黎講已唔算韌, 仲幾彈牙無論豬定牛, 比起外面大部分任食嘅酒樓好菜方面,種類多, 都新鮮(尤其番茄), 不過切得有d大舊, 切細d會好
要左干貝青湯同鰹魚味噌湯(季節限定)
湯底方面其實食落冇乜分別 入座先來一發雪糕,
原味 - 好一正常帶酸乳酪味,唔突出,唯有靠配料增味
後來倒左粟米白汁入湯, 好香忌廉同粟米味 有我最愛玉子豆腐, 落湯過一過就可食, 甚至直接食
好香菇味, 外皮似蝦餃皮, 皮薄餡靚
肉方面,
牛好夠肥, 過一過湯就夠而唔韌,
無論豬定牛, 比起外面大部分任食嘅酒樓好
菜方面,
種類多, 都新鮮(尤其番茄), 不過切得有d大舊, 切細d會好d
主食方面,
有日本拉麫係亮點, 自己加咖哩醬食好match 大家都食得好落力,
90分鐘始終食得急,
仲要超時10分鐘有人提先急急腳大大啖吞埋雪糕走人,
好在都好寛鬆冇計加錢
題外話/補充資料:
雖然食完時好飽,
居然兩三個鐘後就冇頂肚感覺,
仲有胃口食晚飯,
我好似大胃左?