2018-07-12
晨早已比個紅的眼鏡阿伯司機激親,唔想接人、唔想等人、唔想入機場係度阿支阿左嘈喧巴閉 ﹗講話自己幾多層樓、幾多架的士、幾多生意,您咁有錢就咪鬼出黎楂的士啦﹗火都黎,我忍無可忍,您走啦福佳 ﹗我咪 call 另一部的士入機場囉,一定要受您氣搭您架車咩,最後我仲好有禮貌話唔緊要添呀﹗搞到入機場既時間用多左十幾廿分鐘。Check-in 完,如果去翠園飲茶似乎太趕,是但再次何洪記。剛剛 12 月尾北海道回港坐足 5 個鐘先落機已經好肚餓喇,美女仲問點解要何洪記,最緊要快又最緊要就腳,食完可以立即上的士回家,要有粥粉麵點心又唔能夠太難食,咪只得一間囉。機場無咩選擇揀麻,仲要問,激死。免費紅茶,好重飄白水味喎,洗手還是漱口架,做 1 比 99 消毒夠晒殺菌。四眼哥哥提醒部份點心要蒸上廿十分鐘架,要計下夠唔夠時間呢,夠細心值得一讚﹗水餃麵走蔥,雖知只有雲吞麵才是米芝連 1 星,其他菜色都平凡無驚喜,但食到好悶咯,試試下都好。水餃藏在湯底下,您呃我唔到既,一挑全部蒲頭喇。水餃形狀美觀吸引,半透明的餃皮,使得餡若隱若現非常誘惑,認不住立即往嘴裡塞。整粒入口結實不鬆散十分有趙頭,蝦爽微鮮略咸,豬肉微甜略咸,
水餃形狀美觀吸引,半透明的餃皮,使得餡若隱若現非常誘惑,認不住立即往嘴裡塞。整粒入口結實不鬆散十分有趙頭,蝦爽微鮮略咸,豬肉微甜略咸,木耳就脆卜卜,質感豐富喎,肉汁滋潤,合格。
大地魚湯濃郁厚身少許漿嘴未夠清爽,味道還可以。加入大量辣椒油,辣油夠香夠辣,開胃醒腦刺激。極幼微爽麵條掛上如此香辣湯汁,大大力索入口,無比的快感及喜悅。
蠔油芥蘭,烚菜天價 $50 個大洋呀,返入市區可以食到大大碟鑊氣炒菜呢,睇您有幾好食。幸好莖爽甜脆口又鮮嫩,係葉就差少少略有苦澀。
白灼鮮牛肉湯麵走蔥,普通一碗牛肉麵索價 $65 蚊,真的太離譜喇,變態租金明白的。滑潺潺勁鬆牛肉最討厭,腍劈劈無牙都趙到,醃味濃而濁,入得口唔難食既。何解不能保留牛肉天然的味道與質地呢?
香甜湯底併上微爽的麵條一向有保證,雖然平凡未見特別出色。懶得叫侍應要辣椒油,創新一下撈檯面既辣椒醬啦。撞埋既味道怪怪的,比原味更難食,哈哈。
蟹子燒賣皇,即叫即蒸非常好,不過要耐心等候廿分鐘。高質無位給我挑剔,賣相骨子又靚仔,肉球結實甜美又多汁,蝦爽鮮甜香,蟹子香噴噴,撞埋一齊有驚喜。依個早餐真係好貴﹗食飽好上路,又要飛美國被勞役 3 個星期,美女您要等我回來啊。
水晶蝦餃,好生猛喎 ﹗滾到左一粒右一粒,活潑奔放 ﹗新鮮出爐熱騰騰,蝦甜爽彈不過咸,雖然皮厚帶黏,滾上辣椒油更加惹味可口。
豉汁鳳爪,因為燒賣、雞紮要蒸廿分鐘,唯有是但鳳爪。特厚蠔油豉汁包到鳳爪實一實,一啜骨肉皮分離,芡汁十分甜,再加上豆豉味真的有點濁。
叉燒腸粉,以前平平無奇,淡淡然的演繹,依家大有進步 ﹗皮滑薄薄通透,大量叉燒粒分佈平均,每一啖都食得到叉燒香甜鬆軟,瘦肉不肥,清香甜豉油薄薄的不嗆不濁,好味道。
皮蛋瘦肉粥,最討厭泡粥 ﹗滾都沒有滾過,欠火喉欠鑊氣,凍料沉底靠自己攪混,粥還粥、料還料,白粥有少少鹽味,搭上咸咸的肉絲及微彈皮蛋肉,雖然只有少量皮蛋黃,整體唔難食。
雲吞水餃撈麵,仲咩剪我既長長幼麵喎?最憎搞到碎濕濕,您估細路仔唔識食麵咩 ﹗食到疾住疾住,不能一氣呵成啜啜啜,凍凍的爽麵,不過不失可以啦。水餃包得實淨不鬆散,蝦仁加肉加木耳非常可口,雲吞保持高水準,爽蝦肉甜好味道。