2015-02-25 1095 瀏覽
同屈機哥食完下午茶,知道附近有間出名食蛋撻既餅店,埋完單就行過對面馬路碰下運氣。去到門口,有五六個人係度排隊,個個都係叫蛋撻。心諗會吾會賣哂既情況下,照樣排隊試下。餅鋪外面玻璃牆身貼滿報紙報導同各式包餅價錢表,一目了然,方便排隊時準備埋散銀。雖則佢出名食蛋撻,但玻璃窗望入去,佢既麵包同餅都好吸引,個個都好飽滿,應該係真材實料。但岩食完tea就費事眼闊肚窄。輪到我喇,行入鋪頭,環境好窄,燈光比較昏暗,但更顯出佢既古舊同歷史。我地要左兩個曲奇皮蛋撻,同一個酥皮蛋撻俾姐姐。蛋撻涵料部份好金黃色,好軟滑,食落未感受到佢既度已經溶化係口度;曲奇餅皮望落有啲硬度,但食落即刻感受到佢既鬆脆,就好似某曲奇廣告甘話齋,金黃鬆脆又有牛油既香味。但係個餅皮有啲乾,食完想餅返啖水。加上吾係岩岩出爐,只係微溫,口感同味道梗會差啲。因為酥皮係俾姐姐,我地兩個就不予置評喇,但相信一樣甘好食。
因為酥皮係俾姐姐,我地兩個就不予置評喇,但相信一樣甘好食。
曲奇皮蛋撻
酥皮蛋撻