2022-07-13
聽聞呢間係雲川2.0,同埋班底都係雲川另起爐做。好細一間店,入面都係幾張枱左右,主要做外賣為主,住附近只要消費滿$100就有送貨。應該係人手問題,堂食都係用外賣碗同餐具,確實令賣相冇咁吸引同埋唔太環保。但最主要個環境問題,地方逼細唔係問題,但全程一路食都好多烏蠅,有成4-5隻,飛黎飛去真係幾騷擾,老闆要正視下呢個問題,睇下裝返D電蚊機定天然野去驅除下,唔係都幾趕客。小麻酸辣薯粉 $52★★★★☆我諗呢到同雲川最大分別就係個湯底多左麻酸辣,將原本麻辣同酸辣混合左。食落個湯底好濃厚,個味道絕對同雲川有分別,濃郁好多,蔥同碎肉都多,食落酸同麻兩者都唔會特別出,仲帶有一陣特別香料味道。餸分別叫左雞腎、豬頸肉,兩者份量多,但雞腎唔推薦,比較硬唔入味。豬頸肉幾欣賞,個人覺得比起雲川整得更好,食得出更有心機整,豬頸肉更厚肉,肥瘦岩岩好,冇咁乾身,個蜜糖味更重炭燒味更出,整體更惹味。酸辣BB辣米線$59★★★☆☆酸辣米線,米線軟淋程度OK,但唔算太滑身,湯底有係多左種香味比起普通酸辣,食起黎幾特別,個酸味會比起麻酸辣更出。餸料叫左豬耳、蘿蔔,豬耳夠味正正常常,蘿蔔太大舊唔太方便食,而且唔算太清甜,有幾
★★★★☆
我諗呢到同雲川最大分別就係個湯底多左麻酸辣,將原本麻辣同酸辣混合左。食落個湯底好濃厚,個味道絕對同雲川有分別,濃郁好多,蔥同碎肉都多,食落酸同麻兩者都唔會特別出,仲帶有一陣特別香料味道。餸分別叫左雞腎、豬頸肉,兩者份量多,但雞腎唔推薦,比較硬唔入味。豬頸肉幾欣賞,個人覺得比起雲川整得更好,食得出更有心機整,豬頸肉更厚肉,肥瘦岩岩好,冇咁乾身,個蜜糖味更重炭燒味更出,整體更惹味。 酸辣BB辣米線
$59★★★☆☆
酸辣米線,米線軟淋程度OK,但唔算太滑身,湯底有係多左種香味比起普通酸辣,食起黎幾特別,個酸味會比起麻酸辣更出。餸料叫左豬耳、蘿蔔,豬耳夠味正正常常,蘿蔔太大舊唔太方便食,而且唔算太清甜,有幾舊仲太老有渣。 炸豬大腸 $31
★★★★☆
炸大腸即叫即炸,清得乾淨,但大腸入面仲留有少少脂肪,外面炸到香脆得黎,入面仲有D脂肪,食落有油香之餘,好有咬口。推薦大家食!
🌟總括:湯底係有心機之作,比起一般更加之濃郁,餸料方面豬頸肉無敵,小食都好推薦炸豬大腸,性格比極高。食完絕對唔會失望,但希望可以改善下烏蠅呢個問題。