2019-02-18
好少好少去上環食嘢,但有一次搭巴士經過呢間曼谷志明,見個名幾得意,又有好多人排隊,所以就mark低咗,呢日就搵咗個朋友嚟陪我試吓!上環地鐵站B出口,轉左再轉左就到!其實C出口喺正隔離,但係要行好多層樓梯!店面一眼望晒,唔算非常大,但係有埋上層,可以坐得多啲人。我哋7點左右嚟到,唔駛等位住,但坐低咗無耐已經坐滿咗人,要排隊喇!「曼谷。志明」顧名思義就係有泰國同越南菜,幾有趣。越式春卷($48)呢個好正!皮勁脆,好好食。仲可以用塊生菜包住嚟食,減低油膩感。炒通菜(馬拉盞)($78)好大嘅一碟,都係好好味~香茅豬扒撈檬($58)檬粉爽口,加埋魚露汁一齊食,酸甜開胃。香茅豬扒煎得好香,蒸得啱啱好,唔會太腍或者韌。柚子茶(熱)($26)朋友病病地,所以叫咗杯柚子茶潤下喉~志明 熱滴滴咖啡($38)嚟到食越南嘢嘅地方又點少得一杯滴漏咖啡呀!首先外觀已經好不錯!等佢慢慢滴落嚟嘅時候已經聞到好香嘅咖啡味!終於滴完喇!撈好就飲得!依然係果陣苦苦甘甘嘅咖啡味,但又有煉奶嘅甜味中和返,相當好飲!叫嘅嘢食唔多,但係已經feel到好有heart!價錢唔算貴,我哋叫咗咁多嘢仲有埋嘢飲都只係每人$120左右~呢次叫
上環地鐵站B出口,轉左再轉左就到!
其實C出口喺正隔離,但係要行好多層樓梯!
店面一眼望晒,唔算非常大,但係有埋上層,可以坐得多啲人。
「曼谷。志明」顧名思義就係有泰國同越南菜,幾有趣。
呢個好正!皮勁脆,好好食。
仲可以用塊生菜包住嚟食,減低油膩感。
炒通菜(馬拉盞)($78)
好大嘅一碟,都係好好味~
香茅豬扒撈檬($58)
檬粉爽口,加埋魚露汁一齊食,酸甜開胃。
香茅豬扒煎得好香,蒸得啱啱好,唔會太腍或者韌。
柚子茶(熱)($26)
朋友病病地,所以叫咗杯柚子茶潤下喉~
嚟到食越南嘢嘅地方又點少得一杯滴漏咖啡呀!
首先外觀已經好不錯!
等佢慢慢滴落嚟嘅時候已經聞到好香嘅咖啡味!
終於滴完喇! 撈好就飲得!
叫嘅嘢食唔多,但係已經feel到好有heart!
呢次叫嘅好多都係越南嘢,下次再嚟嘅話試多啲泰式嘢食先!
另外,餐廳職員嘅服務都唔錯!而且,好少有地,呢間餐廳係唔收加一!
唔知幾時會收返呢,大家都襯佢未收加一之前快啲嚟試下啦~~~