2022-05-27
最近好火熱既一間新鮮手打烏冬店,長時間都有一條長龍排隊睇返店家資料,原來老闆以前有係日本拜師學做烏冬,之後滿師返黎香港開店先食到咁好食既烏冬今日麻甩專員都唔執輸,排左半個鐘隊先食到,但要對大家講絕對排得過!店內有類近日本店舖嘅特色,裝修簡單舒服,木檯木凳既感覺似去左日本咁感覺專員今次叫左一個期間限定-袖子竹簾烏冬配骨付雞(姐係烤帶骨雞腿) +味噌焗鯖魚+天婦羅《味噌焗鯖魚》其實要做到好食嘅鯖魚本身就好難,因為肉質本身無太多脂肪,口感會比較乾柴同淡味店家直接用味噌取代鹽,原因應該係用鹽會係焗既時侯將魚嘅水份再抽乾但店家係鯖魚表面塗上一層味噌醬一齊焗,做法反而將鯖魚應有嘅香味同肉汁帶到出黎令到魚皮既表面焗得乾身之餘味噌醬滲到入鯖魚內,同時擠少少新鮮嘅檸檬汁,直接帶出鯖魚嘅香甜同鮮味,口感食落亦唔會太乾柴限定《袖子竹簾烏冬(冷)+骨付雞》骨付雞上檯時仲係出煙香噴噴,表面烤至微燶,肉質嫩滑有汁唔柴口少量七味粉既調味,味道適中微辣,唔會偏咸或偏甜烏冬新鮮手打,店家著重粗度同煙韌度。冷烏冬彈牙,唔易散開,口感一流另外將烏冬浸落特製既袖子汁內,烏冬黏上汁內粒粒既袖子,清新既味道直接衝擊味蕾,天氣熱熱
《味噌焗鯖魚》
少量七味粉既調味,味道適中微辣,唔會偏咸或偏甜
另外將烏冬浸落特製既袖子汁內,烏冬黏上汁內粒粒既袖子,清新既味道直接衝擊味蕾,天氣熱熱地愈食愈開胃
《天婦羅》
專員掛住食,唔記得拍天婦羅近照haha
天婦羅內有炸蝦同蔬菜,炸粉薄身唔厚
麻甩專員評分區
店內環境: 8/10