2024-11-14
今日同好友一起睇中醫,等到睇完都已經晚上七時多,就一於即興一齊吃晚餐。朋友喜歡上海菜,第一時間就帶了我去這間有名的上海菜店「上海婆婆」。餐廳裝潢簡約優雅,燈光柔和,感覺很舒適。設有多張闊落的卡座,坐得舒適,服務質素亦佳。餐簿設計精美,圖文並茂,相當清晰。選擇都幾多,有涼菜、湯羹、蔬菜、河海鮮、豆腐、豬牛肉、雞鴨、飯麵、拉麵、點心、甜品和飲品等,仲有蟹粉系列。******************************吃上海菜必點小籠包,上海小籠包 Steamed Pork Dumplings ($45/4隻) 熱辣辣出場。每隻大小都差不多,仲皮薄饀靚。咬開一口,充滿香濃的湯汁,肉饀飽滿鮮香,吃時蘸上酸咪咪的薑絲醋汁,更加美味!******************************朋友最喜歡雞絲粉皮 Shredded Chicken with Crystal Flour Noodles($78),份量十足。以嫩雞絲和清爽青瓜絲伴Q彈的粉皮,拌入甘香的胡麻醬,味道和口感也吸引,好吃!******************************酸菜炒福花菜 Fried Cauliflo
「上海婆婆」是友人最喜歡的上海菜,亦成為我的。
題外話/補充資料:
茶位$6