餐廳: 北京樓 (形點 I)
資訊:

餐廳: 北京樓 (形點 I)
資訊:

2019-06-10 478 瀏覽
好耐好耐冇食填鴨喇! 端午節晚上終於有人陪我食喇!去親街都食西餐日本野,今次一於還原基本步,食下中式野先...哈哈哈今晚兩個人叫咗4個餸,好夠飽!京城芙蓉賽螃蟹 $118大大碟,滑劣劣,有水嫩嘅蛋白香。如果可以好似細個食嗰款賽螃蟹咁,放隻生蛋黃撈埋就更加美味!可惜而家再搵唔返一間餐廳會咁樣做喇,因為大家都要保障返自己餐廳嘅食物衛生安全。四川擔擔麵 $50足料嘅一碗擔擔麵,無論係花生,肉碎抑或係佢個芝麻香都好夠,食完個麵仲會忍唔住想飲晒啲湯tim! 順帶一提,店員好貼心咁主動問我地洗唔洗另上辣汁,因為都會幾辣。雖然依稀之前食過嘅經驗,記得嗰種辣係承受到嘅,但係都欣然接受店員嘅好意,畢竟辣汁另上嘅話,我地可以自由調較自己想食嘅辣/濃/油度吖嘛😌淮揚灌湯小籠包(6隻) $48值得一讚嘅係個小籠包,皮薄又多汁,其實一啲都唔會差過鼎泰豐,熱辣辣將成粒小籠包放入口,係口度爆汁個下真係好幸福! 烤北京填鴨 (半隻) $160重點黎喇! 隻鴨滿滿油花加上薄薄嘅皮,係時候為自己DIY 個餡餅食喇!一塊皮加上兩塊鴨,三種配料再加埋佢特製嘅醬汁,滿滿餡料先至係大滿足🤤食過好幾間唔同嘅北京樓,我覺得元朗嘅北京
好耐好耐冇食填鴨喇!
端午節晚上終於有人陪我食喇!

今晚兩個人叫咗4個餸,好夠飽!

京城芙蓉賽螃蟹 $118
大大碟,滑劣劣,有水嫩嘅蛋白香。

四川擔擔麵 $50

淮揚灌湯小籠包(6隻) $48

烤北京填鴨 (半隻) $160

食過好幾間唔同嘅北京樓,我覺得元朗嘅北京樓係做得最出色,尤其係填鴨個皮!唔似一般嘅皮咁擺得耐會乾,一路keep住夠水份,好似面膜咁哈哈;亦都唔係好似平時啲皮咁要放好多麵粉喺上面等佢唔好痴埋一齊,反而廚房會攝一張一張嘅點心蒸爐紙喺每一塊皮嘅中間,方便食客去攞啲皮,欣賞👍🏿

P.S. 今次點咗玫瑰荔枝茶,好香,唔洗加錢架😆