2021-09-02 940 瀏覽
光顧了午餐。除了一些瑕疵,價錢與食物質量尚成正比,真心不難食,但又唔係好特出。今天很多鐵板燒店都在提供差不多價位和內容的午餐,可惜和菊暫時未能在一眾同儕中脫穎而出。佢嘅優勢係處於元朗住宅區後巷,班街坊若唔想長途跋涉出市區食鐵板燒嘅話,可以選擇呢度(但同區都仲有兩三間差唔多的鐵板燒小店);相反如果你住喺市區就唔使專登入嚟食了。先講食物,除了以下幾樣,其他野是不錯的:煙燻帶子❤️❤️❤️🤍🤍這兒的招牌菜。帶子稍為煎香就放在左上角的煲仔度煙燻,可惜食唔到煙燻的味道,打開煲蓋嘅時間亦無一團煙來增加視覺上嘅效果,但煲仔入面嘅溫度已經令到件帶子變得又老又乾。圖中是食用菊花,老實講整咗兩片菊花瓣同埋帶子一齊食唔覺得有乜特別,另外果杯係菊花味嘅啫喱,係咪同帶子一齊食定食完一樣到一樣,冇人同我哋講。煎鵝乾❤️❤️🤍🤍🤍擺盤幾靚,用呢隻碟顏色都很漂亮。同帶子剛好相反,上碟嘅時候鵝乾個心唔夠熱。炒龍蝦球❤️❤️❤️🤍🤍海膽汁正,配魚子醬及三文魚籽亦出色,讃!但係龍蝦偏乾,唔夠juicy。問題係每人有半隻龍蝦的,點樣要切開來炒?切開來炒容易乾,唔夠原汁原味,仲有當時師傅係炒緊六人份的龍蝦,撈堆嚟炒再上返六個人嘅碟,數量應該是
光顧了午餐。

先講食物,除了以下幾樣,其他野是不錯的:

煙燻帶子❤️❤️❤️🤍🤍

煎鵝乾❤️❤️🤍🤍🤍

炒龍蝦球❤️❤️❤️🤍🤍

海膽汁正,配魚子醬及三文魚籽亦出色,讃!但係龍蝦偏乾,唔夠juicy。問題係每人有半隻龍蝦的,點樣要切開來炒?切開來炒容易乾,唔夠原汁原味,仲有當時師傅係炒緊六人份的龍蝦,撈堆嚟炒再上返六個人嘅碟,數量應該是一樣的,但難免一碟舊舊大,一碟舊舊細。當然切開來炒比較入味,但新鮮龍蝦的鮮味如果被濃厚的醬汁掩蓋了就反而是喧賓奪主了。

美國牛薄切❤️❤️❤️🤍🤍

冇乜問題的,間間都係咁做,但係就有啲地方煎到外面香口入面仲係嫩嫩地嘅,有啲店就係拿捏唔到。但係佢嘅鹽漬昆布(右邊起第二堆)味道鹹鹹酸酸配上牛肉不錯,讚。

白飯魚仔炒飯 ❤️❤️🤍🤍🤍

今時今日好似係人都知炒飯最緊要就係粒粒分明,和菊師傅梗知,佢仲要200%完成,即係點?咪乾到飛起囉!我見住佢炒本來好吸引的,但係當佢越炒越興起我就心諗賴嘢了,因為佢唔係剩係炒俾我地,所以又唔好意思叫佢停手唔好炒。唉!我一食就正如我所料咁乾,放低成碗冇食心諗侍應又好廚師又好都會問下我有乜問題啩,事實證明我諗多咗,佢只係嗱嗱聲同我執枱😅😅。講開服務,佢所有嘢都有deliver到的,但就係唔夠貼心,好似呢度嘅食物咁,就係爭少少。

又講下位師傅。其實你去食sushi又好,teppanyaki又好,坐喺bar位你想遇到一位口水多過茶定係沉默寡言的師傅呢?我諗呢樣野十分見仁見智,但係有一點肯定嘅係,坐喺吧位的客人都不會與同行人大談私人野的,因為距離師傅和其他客人太近。咁如果師傅又冇乜聲氣,人客又唔自己傾計,加上食成個幾兩個鐘,都咪話唔悶。如果師傅能夠邊做邊講下啲食材、產地、烹飪技巧,甚至乎一些工作上的笑料,和客人打成一片,咁就最好了。

係啦,坐左成個幾鐘,食物呀服務呀差少少,加埋個粒嗲都冇嘅師傅都冇乜問題,最難頂係乜?大熱天時唔多夠冷氣呀!好自然望下天花板的兩部冷氣機,唔望由自可,一望差啲笑左出嚟:一舊舊塵痴住喺冷氣度,唔驚跌舊麈落嚟加餸咩 😂😂😂?心中暗叫好彩冇被安排坐在冷氣底,但亦擔心其他兩組客人😅😅😅。

真心建議大廚可以分少少炒飯的時間和心機在開店之前抹下冷氣機-搞搞最基本的衛生。