2019-09-04 2524 瀏覽
一直以來都有去開流浮山食海鮮因為佢哋的海鮮從來都冇令我們失望😋所以今年生日飯照舊喺流浮山海灣酒家食一開頭添加去帶埋我地去揀海鮮店家會話俾你聽今日有啲乜嘢靚所以揀都揀得好放心👍🏻我哋一行八人揀完海鮮之後就坐低食住啲小食飲下汽水等食題外話,呢度嘅汽水係細樽嘅玻璃樽裝夠晒氣,特別好飲!第一個餸係豉油王海蝦,啲蝦揸到金黃鬆脆,連殼都食得,搭埋洋蔥辣椒絲特別惹味。再來就係白灼蝴蝶蚌,非常鮮甜冇腥味。蒜蓉開邊蒸龍蝦一上場嘅香味同埋賣相大大隻,已經令到我哋嘩嘩聲。本來諗住芝士焗,但係見啲龍蝦咁靚唔想浪費左佢本身嘅鮮甜。果然冇令我地失望,鮮甜彈牙啖啖肉,正👍🏻豉椒炒聖子王唔會太咸,喺豉椒味嘅背後依然食到聖子本身嘅鮮甜鹽焗奄仔蟹隻隻都係重皮蟹,啲鹽嘅咸香味,已經入晒蟹肉同蟹膏度,必食,一試難忘👍🏻蒜蓉粉絲蒸扇貝隻隻扇貝舊肉都有個碗咁大,毫不吝嗇嘅粉絲真係好正,索哂扇貝嘅鮮甜味,在配搭埋啖啖肉嘅大元貝,又係一絕。食嘅過程店員會不斷同你收走啲殼同垃圾,非常好。呢個鹹魚叉燒粒炒飯,夠晒鑊氣,啲飯一粒粒夠乾身。啲鹹魚仲炸過先至再炒,非常香,連平時唔識炒飯嘅朋友都話一絕。最後除咗菜同生果之外,仲有呢個炸芒果加茶香
一直以來都有去開流浮山食海鮮
因為佢哋的海鮮從來都冇令我們失望😋
所以今年生日飯照舊喺流浮山海灣酒家食

一開頭添加去帶埋我地去揀海鮮
店家會話俾你聽今日有啲乜嘢靚
所以揀都揀得好放心👍🏻

我哋一行八人揀完海鮮之後
就坐低食住啲小食飲下汽水等食
題外話,呢度嘅汽水係細樽嘅玻璃樽裝
夠晒氣,特別好飲!

再來就係白灼蝴蝶蚌,非常鮮甜冇腥味。

蒜蓉開邊蒸龍蝦

豉椒炒聖子王
唔會太咸,喺豉椒味嘅背後依然食到聖子本身嘅鮮甜

鹽焗奄仔蟹

蒜蓉粉絲蒸扇貝

食嘅過程店員會不斷同你收走啲殼同垃圾,非常好。

最後除咗菜同生果之外,仲有呢個炸芒果加茶香蕉,芒果炸完之後,外皮鬆脆,入口即化,係個口到感受到芒果變成芒果汁嘅過程🤤

海鮮我都食過好多地方,但流浮山海灣嘅係我食過覺得最好嘅一間。👍🏻
2019-09-03
慶祝紀念