2020-07-28
因為政府唔封關阻播毒, 但係就禁堂食殺食肆, 最後一天的午市堂食,我有私心地特登過海去中環支持其中一間最喜歡的食店--小澤, 由$95蚊食到而家$130蚊一個set, 仍然覺得好抵。.食過小澤都會知叫法係由A-J(飯), K-S(壽司小食)及1-8(煎炸煮類小食)中間揀三樣, 小弟一般會揀ADJ, AJ4 or AJ8.....今次因為想食少少生蔥殺殺菌, 所以叫了A角切魚生飯,I蔥切油甘魚飯同J招牌菜半燒三文魚飯。A角切魚生飯入面有三文魚油甘魚帶子切粒再加少少蟹子同青瓜粒。I 係用油甘魚肉加蔥段打成魚蓉再在肉加上炒過的黑白芝麻,正呀!J 係招牌半燒三文魚,師傅用火槍燒過D三文魚粒,魚油從魚身流出滲入下面D飯,每碗有5粒三文魚粒,全部外熟內生,口感鬆軟而有魚油香味。.除咗呢三碗迷你飯外, 大家亦要留意店舖用的WaSaBi 係有顆粒的,即係用新鮮山葵磨的,不是一般壽司店用牙膏狀wasabi..食完三碗飯後仲有最後埋尾的柚子雪糕,一樣會今你有返到鄉下的感覺。咁多年來食過綠茶,紅豆,薑,柚子,香芋等,無一次會令人失望。.2個幾月無食小澤,見老闆娘瘦了很多,應該不易捱。而家政府限堂食令, 令到
2個幾月無食小澤,見老闆娘瘦了很多,應該不易捱。
而家政府限堂食令, 令到食店雪上加霜, 如果你哋在中環返工可以上嘉咸街斜路幫襯下。而家外賣自取3碗飯餐特價$80咋。
花開堪折直須折.莫待無花空折枝
大家一齊去支持你心中的最佳小店, 不要待結業後才懷念。