2021-09-19
生隆餅家原本已經係賣傳統糕點好出名嘅老字號,每年中秋仲會有即烤月餅,本身諗住拎月餅嘅時候順便買啲砵仔糕同芝麻糕,不過臨近中秋就只專整月餅,無其他糕點,唯有下次再介紹啦~即場買就可以一盒配唔同味嘅月餅,亦可以散買,但散買的話每日供應都有限,最好都係早d預訂啦!除咗蓮蓉月餅,仲有五仁、金華火腿月同豆沙月餅,全部都係傳統口味!•🥢 雙黃白蓮蓉 $220月餅皮好薄,表面有啲油香,但明顯見到烤出嚟嘅色唔太均勻,蛋漿搽得唔平均所以d字唔夠清晰。切開月餅,蛋黃顏色比較淺色暗淡,唔會太油,比較乾身,但都算大隻,蓮蓉唔會太甜,但連埋蛋黃食就蛋黃嘅鹹香味會遮咗啲蓮蓉嘅甜味。•🥢 金華火腿月 $250金華火腿月入面嘅材料超級豐富!有金華火腿、叉燒同冰肉,仲有五仁月餅本身有嘅芝麻、合桃、瓜子、欖仁同杏仁,但食落主要係金華火腿味,其他就係令到個口感豐富啲😂 不過比較之前食過嘅金華火腿月,感覺呢個可以多啲啲調味。🙈
🥢 雙黃白蓮蓉 $220
🥢 金華火腿月 $250