2024-08-30 203 瀏覽
有朋友係外國返嚟,佢話想食香港嘅地道嘢,我即刻諗<燒烤堂>😎 雖然感覺串燒係屬於日本嘢,我覺得呢度嘅出品好有香港嘅元素,反而日本食唔到😆 去<燒烤堂>我最鍾意就去中環呢間,因為佢有卡位坐得好舒服😌坐低第一樣叫乜?緊係叫啤酒啦,全日買一送一呀✌️🌟豚肉節瓜波板糖(附月見)必點菜式,簡直係<燒烤堂>嘅招牌串燒😎🌟焦糖饅魚芝士玉子燒上面有薄薄嘅焦糖,配熱辣辣嘅鰻魚玉子真係正到爆🥰🌟蒜蓉燒廣島蠔(兩隻)今次第一次食,一客兩隻性價比都ok,蒜蓉好惹味😙🌟手釣墨魚鬚墨魚鬚好彈牙,鹽燒食得到個鮮味😍🌟雞皮墨魚滑好特別嘅組合,又幾夾,可以試下😆🌟鹽燒白鱔 每次食串燒都要食,屋企點都整唔到,好好味🥰🌟孜然豚肉韭菜花卷 呢個有驚喜喎,尤其是啲韭菜,好香😀🌟海苔黑豚肉鶴鶉蛋 鵪鶉蛋加豬肉配咗少少沙律醬同海苔,味道幾好😬🌟鹽燒豬肋肉(稀有部位)呢個我覺得都必點,肉質非常唔錯,燒完更加香口😃🌟厚切鹽燒牛舌拖羅 呢個牛舌嘅位置好嫩滑爽口,真係一分錢一分貨✌️🌟鹽燒雞中翼(兩隻) 呢度既燒雞翼一定要食,燒得唔錯,一定脆皮✌️🌟蜜糖燒雞中翼(兩隻) 如果好懷念出面塗蜜糖嘅燒嘢食,呢個食完回憶返曬嚟!🌟汁燒免治雞肉軟骨棒(付

坐低第一樣叫乜?緊係叫啤酒啦,全日買一送一呀✌️

🌟豚肉節瓜波板糖(附月見)
必點菜式,簡直係<燒烤堂>嘅招牌串燒😎

🌟焦糖饅魚芝士玉子燒
上面有薄薄嘅焦糖,配熱辣辣嘅鰻魚玉子真係正到爆🥰

🌟蒜蓉燒廣島蠔(兩隻)
今次第一次食,一客兩隻性價比都ok,蒜蓉好惹味😙

🌟手釣墨魚鬚
墨魚鬚好彈牙,鹽燒食得到個鮮味😍

🌟雞皮墨魚滑
好特別嘅組合,又幾夾,可以試下😆

🌟鹽燒白鱔
每次食串燒都要食,屋企點都整唔到,好好味🥰

🌟孜然豚肉韭菜花卷
呢個有驚喜喎,尤其是啲韭菜,好香😀

🌟海苔黑豚肉鶴鶉蛋
鵪鶉蛋加豬肉配咗少少沙律醬同海苔,味道幾好😬

🌟鹽燒豬肋肉(稀有部位)
呢個我覺得都必點,肉質非常唔錯,燒完更加香口😃

🌟厚切鹽燒牛舌拖羅
呢個牛舌嘅位置好嫩滑爽口,真係一分錢一分貨✌️

🌟鹽燒雞中翼(兩隻)
呢度既燒雞翼一定要食,燒得唔錯,一定脆皮✌️

🌟蜜糖燒雞中翼(兩隻)
如果好懷念出面塗蜜糖嘅燒嘢食,呢個食完回憶返曬嚟!

🌟汁燒免治雞肉軟骨棒(付 1 月見)
我去間間串燒店都會食呢個,配埋月見汁食,每次都好滿足😌

🌟鹽燒赤雞頸肉
近排好鍾意食雞頸肉,燒雞肉嘅話,呢個部位其實係最好食😊

🌟川燒蒜蓉茄子
茄子一定揀川燒,因為佢有啲辣菜脯,真係好惹味😍

🌟牛油芝士焗雜菇
非常足料,錫紙包上,又熱又好味😃

我哋仲叫左啲蔬菜食,鹽燒芥蘭頭,鹽燒日本青椒仔,鹽燒翠玉瓜,全部都好得✌️

🌟蟹膏燒飯團
主食我哋叫咗一個燒飯團,呢啲又係屋企整唔到, 個外國朋友好鍾意食🥳

🌟牛油蜜糖日本蕃薯條
我就好鍾意呢個甜甜地嘅番薯條,係邪惡㗎喇,冇計啦😂

🌟黑糖燒菠蘿
最後整個燒菠蘿做甜品。佢係凍㗎,但係好多汁,超好食🥰

好多年前我已經覺得<燒烤堂>一定做得起,因為質素好,選擇多,而且我覺得係香港嘅特色😎但今次食我見都有個明顯嘅進步,佢竟然有一個鐵板俾你放串燒😍 鐵板下面有蠟燭保持串燒嘅溫度,呢個非常細心,值得一讚✌️ 我每一兩個月都會幫襯一次,都算係粉絲嚟㗎,真心推介🫶🏻
2024-08-29