2023-03-24
今日去咗我最愛嘅台灣餐廳,見到餐牌好多咗好多新菜式,所以就同男朋友叫咗好多嚟試下。之前一直去開第二間分店,第一次來到九龍灣分店,裝修好靚好文青,牆身仲有茶葉用嚟做裝飾,好特別,我哋首先分別叫咗兩個套餐:鹽酥排骨肉燥飯 鹽酥排骨好大塊,啖啖肉,外皮炸得好酥,排骨都幾厚。好容易咬,一啲都唔會韌,調味都適中。配埋肉燥飯啖啖肉超邪惡超好食。古早杏飽三杯雞配肉燥飯見到呢個又有雞又有菇,當然要試下啦。上枱嘅時候好精緻,有個迷你火仔,會熱住啲雞,所以食落口嘅時候會好嫩,杏鮑菇超級多汁,調味好雞肉都好嫩滑櫻花蝦魚湯浸娃娃菜 娃娃菜比較細塊,浸滿濃濃嘅魚湯好好食台式滷味拼盤 呢個滷水拼盤同樣好足料,有糖心蛋 ,牛肚,牛展,牛腩,雞翼等等,好入味 櫻花蝦花枝餅 呢一個櫻花蝦花枝餅 ,入面啖啖肉,都食到粒粒花枝, 好惹味金萱鮮芒果奶蓋冰 出乎意料超好飲,原本以為應該會好甜,但係結果甜到好適中,超級清新,奶蓋奶味都幾濃,上面仲有芒果畀你食脆脆黑糖珍珠鮮奶 呢杯飲品完全可以同出面台式飲品舖比, 黑糖味好濃 ,上面嘅脆脆口感好豐富, 又唔會太甜。叫套餐仲會有包埋甜品我就揀咗窩夫同埋珍珠奶茶雪糕,嗰窩夫係嗰隻牛角包
鹽酥排骨肉燥飯
古早杏飽三杯雞配肉燥飯
櫻花蝦魚湯浸娃娃菜
娃娃菜比較細塊,浸滿濃濃嘅魚湯好好食
台式滷味拼盤
櫻花蝦花枝餅
呢一個櫻花蝦花枝餅 ,入面啖啖肉,都食到粒粒花枝, 好惹味
金萱鮮芒果奶蓋冰
脆脆黑糖珍珠鮮奶
叫套餐仲會有包埋甜品我就揀咗窩夫同埋珍珠奶茶雪糕,嗰窩夫係嗰隻牛角包壓成嘅好酥脆,珍珠奶茶雪糕上面都有粒珍珠,大大大滿足