2010-05-11 36 瀏覽
Doraya係保羅同孖G妹最愛嘅飯堂の一,每當想起肥味吞拿魚就想來一次,每次食都係咁好味。加上食材新鮮,價錢又合理,所以係必食の選!以前主要得與藍鰭吞拿魚相關嘅定食和一些小食。但現在加入了很多其他食品,包括各式刺身、海膽、壽司、冷麵、拉麵和天婦羅.......等等,多咗很多選擇,但質素仍然保持水準。今晚保羅同孖G妹order咗兩個定食和三個小食,大家一齊睇吓,不過唔好流口水喎!油甘魚&藍鰭吞拿魚二色丼定食-定食包括前菜、漬物、蒸蛋及麵豉湯。見到嗰賣相,已經流哂口水,因為大大塊刺身鋪滿係大碗飯上面,色澤鮮豔,見到都開心哂。食落去果然新鮮甜美,飯都好味道,當然係日本米啦,成碗食哂,份量十足!正呀!北海道黑海膽配藍鰭吞拿魚腩蓉定食-定食包括前菜、漬物、蒸蛋及麵豉湯。海膽是由北海道函館引入,賣相都很有睇頭。急不及待試食海膽,好甘甜呀!入口即溶!因為有時係HK食海膽始終唔係係日本漁市場即食,會覺得無咁鮮味。但這個好正,真係好似即食咁,但就少咗d!唔係好夠喉!至於吞拿魚腩蓉當然都係很美味!吉列炸蠔-有五隻,兩人食都足夠有餘,炸得啱啱好,咬落香脆,又有蠔味。正!刺身-大多數人喜歡食三文魚刺身,但保羅

刺身-大多數人喜歡食三文魚刺身,但保羅同孖G妹反而喜歡食另類不顯眼刺身,醋酲魚刺身口感較厚和較實,完全不肥味,與三文魚感覺截然不同,食得多三文魚的人可以試吓啦!

餃子-可order5隻或8隻,保羅同孖G妹係餃子痴,所以order8隻,皮薄,細細隻,肉質鮮美,煎得剛好,沒有燶!

今餐就係咁食到飽飽啦!實在太滿足!

總結,Doraya仍然保持水準,食咁多次都係好好味!食材新鮮!價錢合理!不愧係保羅同孖G妹至愛飯堂!

油甘魚&藍鰭吞拿魚二色丼定食
北海道黑海膽配藍鰭吞拿魚腩蓉定食