2018-08-06
中意一間餐廳其實五止系食物岩口味,總有系果度附近既回憶,呢間粥店系我中學附近,有時五肚餓但又想食下熱野 我就會黎食呢間,總記得佢總系 圖書館自修室附近,考DSE時 好多熱氣生冷野都五敢食,最安全就系食粥啦 !所以黎到呢間粥店就會念翻起好多以前中學既回憶! 再加上,呢間粥店既員工感情都好好,大家之間經常有講有笑,記得有次去到 甘岩撞到啊姨要煮飯比員工食,啊姨話:點呀?煮咩食好?你地想食 d 咩? 呢d 說話系咪好似曾相識呢? 就好似啊媽要煮飯前問你要食咩好甘,另外,員工同員工之間有講有笑,小至生活小事,大至國家新聞,總會互相開對方玩笑,笑下對方八婆 八公甘,場面好溫馨。 一入去就會見到呢個大大個既餐牌,所有粥 小食類 腸粉類連埋價錢都會列埋出黎,一眼望曬 南瓜粥既南瓜其實一 d 都五甜,裡面系一大舊 一大舊甘,um...呢個粥試完一次就算啦,下次可以叫其他粥食 粟米粥既粟米幾清甜,而且平均甘分佈,配合埋 綿綢既粥底,不稀不稠之餘又有米香。 呢個粉絲五記得系咪$8左右,um...一分價錢一分貨,其實就系粉絲加幾條紅蘿蔔絲,想要味道既話可以自行加 甜醬 豉油 粥
粥店系香港真系買少見少,一間充滿回憶既粥店就只有呢一間啦,或許過些時日,大街小巷都只有連鎖快餐店 一模一樣餐牌既茶餐廳,所以趁呢間野總系度 ,用文字記錄下佢 ,得閒過去懷緬下甘。