2010-05-21
原來一直無對新大壽寫過任何食評,有懊悔!光顧左3年多4年,耐唔耐都會去,全因食物種類唔少、有d係家庭風味、雖沒有靚靚裝修,但有著一份簡單及親切,豐劍由人。 准山漬:准山係有益食物,質感爽脆,炒得入味兼帶輕微辣味及灑上芝麻,每次必食前菜。 海膽壽司:有北海道或普通海膽任君選擇,但個人覺得比貴$20都要食北道既,味道香濃得多。 雞泡魚乾:燒得太乾,是晚失準之作。 串燒牛脷:剛剛相反,好似無麥燒過,缺乏香味之餘,牛脷太簿,缺質感,是晚失準之二。 板壓靖魚壽司:靖魚加醋醃制過,酸酸既,夏天必食醒胃菜!今次有新意思,多左一舊少甜糕點,面上有士多啤梨汁。酸靖魚加上少甜糕點變成味覺新刺激,好正! 小池魚南蠻漬:第一次食,湯底尤其清香,感覺新鮮。 餃子:自家制,每隻餃子都包得非常飽滿,皮軟,內裡絶大部份係菜,只有好少量肉碎,食落好 juicy,係個人認為係暫時食過既日本餃子中最好味既,所以每次必食。 軟殼蟹牛油果壽:無諗過果份量咁大,好似一條肥毛虫咁。賣相可愛,味道ok!服務:親切,友善。但不要期望純日本式既禮節,因為服務員全部都係香港人,相對偏向港式。環境:簡單、沒有漂亮既裝潢,但平凡正係佢既特式。
雞泡魚乾:燒得太乾,是晚失準之作。
小池魚南蠻漬:第一次食,湯底尤其清香,感覺新鮮。
環境:簡單、沒有漂亮既裝潢,但平凡正係佢既特式。