2022-01-16 117 瀏覽
餃里餃子都算係我其中一樣咁鐘意食既野,之前朋友有介紹話悦湖附近有間餃子唔錯,咁今日就去試下。餃里鋪頭好有小店風格,有少少家的感覺😎😎 呢到主打煎同湯餃,亦有新鮮生餃比人買返屋企自己煮。我地一共買咗4款餃子,包括:韮菜豬肉湯餃 (6隻)香茜豬肉湯餃 (6隻)芝士粟米鮮肉煎餃 (6隻)咖哩鮮肉煎餃 (6隻)首先講下湯餃先。湯係屬於比較清果種,飲落有少少粟米味,幾舒服。餃子好飽滿,餡料好足夠。餃皮做得好,雖然拎到返屋企已經過咗10分鐘,但餃子皮唔會因為浸住湯而爛開,值得一讚。而餡料唔會醃得過火,食哂成碗都唔會口渴!香茜豬肉餃,芫茜份量好多好香,好好味呀!如果韮菜餃韮菜份量再多d就好啦!而煎餃,個餃皮一樣咁出色。餃皮冇因為放係盒到而比啲倒汗水搞到淋晒。芝士粟米鮮肉餃,芝士果好強烈,但粟米既甜味平衝返個味道,令餃子唔會太咸同太重味。 咖哩鮮肉餃,咖哩係偏辣果種,如果唔食得辣既話可以揀其他口味。但以上幾款我自己就最鐘意佢浸辣味!總括黎講,餃子口味幾平衡,而且調味恰到好處,好有細個屋企人包既感覺,值得一試。
餃里

我地一共買咗4款餃子,包括:
韮菜豬肉湯餃 (6隻)
香茜豬肉湯餃 (6隻)
芝士粟米鮮肉煎餃 (6隻)
咖哩鮮肉煎餃 (6隻)