2021-04-25
今晚因要交收放工出去了旺角,交收完畢後行過這裡見到間排滿隊嘅台式店太多人,又肚餓,所以沒有等再向前行時又比我發現又有另一間台式店,食物種類比之前排長隊的多,價錢又合理,於是便入去了(都多人,但等了一陣就有位),餐廳座位相對比較闊落,坐得舒適。座下店員就會請你利用手機掃一下QR code 落單,旁邊都有餐牌,但自助落單系統方便快捷!我點了個鹽酥雞扒滷肉飯,加埋個一口小腸,飲品就係奶蓋莓莓,這裡落單後食物好快就上枱,鹽酥雞扒同滷肉飯分開上,煙韌彈牙爽白飯上放滿了香濃肥美嘅滷肉,一啖飯一啖滷肉,配搭合適,而塊鹽酥雞扒亦已切開一件件上,雞扒炸得皮脆肉嫩,還有脆卜卜嘅感覺!如果喜歡吃台式雞扒,這個真係一個幾好嘅選擇!一口小腸雖然看似份量較細份,但因切成一片片方便入口,小腸燒得皮脆肉香,入口時肉汁仍會在小腸內流出,夠晒juicy!而杯奶蓋莓莓在炎熱嘅天氣下,真係一啖透心涼,帶點酸又唔會太甜嘅草莓奶蓋上還有奶味濃郁嘅一層,先飲或攪勻風味都唔同,當然我就先飲奶蓋再攪勻,兩種口感都可以一嘗!台式口味這裡還有火鍋,下次都可以再來試吓!又有多一個選擇了!