2013-11-28
MIC kitchen 個地點其實都好方便, 離觀塘地鐵站大約5 分鐘左右路程! 餐廳環境好舒服, 空間好寬敞, 座位好舒服, 最岩情侶黎燭光晚餐!佢地晚餐有兩固dinner menu, 一個係tasting menu, 另一個係chef menu! 而我今日食既係Tasting menu!一坐下, 侍應遞上兩種醬料用來搽麵包, 一款是欖菜蛋黃醬, 另一款是由八珍甜醋製成的醬, 有別於一款餐廳所用既意大利黑醋! 麵包端上枱時還是熱烘烘的, 好香好軟熟, 配上兩款醬都很夾! 欖菜蛋黃醬帶啲甜, 好香既蛋黃醬味道, 而鎮江醋有啲酸, 喜歡食酸野的一定會鍾意!Menu 上第一道菜式是HAMACHI, 蘋果酸酸甜甜脆脆地, 好醒胃!綠色的泡沫主要由wasabi 和蘋果製成, 第一口只吃泡沫時感覺好攻鼻, 但之後加上油甘魚粒,青瓜粒一起進食, 感覺好清新! 第二道菜是YUNNAN HAM SOUP, 磨菇洋蔥湯, 除了一碗磨菇湯外, 還配上一碗盛載著米通和雲南火煺,可以隨意灑上在湯面! 湯十分香濃, 帶有很香的磨菇味, 而且很幼滑, 加上脆脆的米通, 增加左湯既層次! 可能係有雲南火煺既關係,
第二道菜是YUNNAN HAM SOUP, 磨菇洋蔥湯, 除了一碗磨菇湯外, 還配上一碗盛載著米通和雲南火煺,可以隨意灑上在湯面! 湯十分香濃, 帶有很香的磨菇味, 而且很幼滑, 加上脆脆的米通, 增加左湯既層次! 可能係有雲南火煺既關係, 湯偏咸, 如果無咁咸會更加好味道!