2010-04-07 18 瀏覽
從來不知有如此食肆, 朋友winnie帶我到此地方, 初頭都有d愕然, 但發覺個度有好多客人, 而客人大多是後生仔女! 根據邏輯推理, 此食肆遠離鬧市, 如果不是很多熟客和好吃, 那個地段根本不會有客人。此食肆名叫新水記火窩, 但它最好的不是火窩, 是家常小炒和泰式風味的菜式, 不得不提是這裡的事頭婆是超級超級好人和非常非常風趣!!! 當晚, 因為只得兩個人, 所以只叫了4道菜: 第一道菜: 咖喱炒蜆 – 咖哩胆近乎馬來西亞咖哩, 很香, 略帶甜, 蜆新鮮, 配料足, 有洋蔥同蔥頭, 有紅椒青椒, 惹味非常。第二道菜: 炒通菜 – 鑊氣夠, 但油多了一點點。第三道菜: 生菜肉碎包 – 跟勁多生菜, 比我在九龍城吃過多間更好。 第四道菜: 花雕雞腳 – 花雕味夠, 入味。本來想嗌生蝦, 因為見到枱枱都有一碟,應該是很出名的, 但因為winnie又不吃生, 我又驚食唔哂, 所以冇叫到, 下次搵齊腳再試。 環境非常熱鬧同埋有點逼, 但是氣氛很好, 三五知己去飲埋啤酒更加相得益彰, 環境衛生有進步空間, 但以大排檔標準是很ok的!

當晚, 因為只得兩個人, 所以只叫了4道菜:

第二道菜: 炒通菜 – 鑊氣夠, 但油多了一點點。

第四道菜: 花雕雞腳 – 花雕味夠, 入味。

2010-04-04