2019-09-17 272 瀏覽
早2日同朋友3個係旺角附近行完街,就慢慢散步過尖沙咀順便可以撘渡海小輪過灣仔。經過見到義順記,我朋友就立即拉我入去食燉奶,順便休息下。首先我地叫左碗凍薑汁燉奶,燉奶口感幼滑,薑味濃郁,入口有少少辣薑味,燉奶唔會太老,凍食亦不奇怪。另一位朋友叫左碗凍朱古力燉奶,同薑汁燉奶不同,餐廳會用玻璃碗裝,望到朱古力色嘅燉奶,已經流晒口水。果然如我哋所料,燉奶質感柔滑,入口有淡淡朱古力甜味,但唔會太甜所以食落亦都唔會好快唔想食。我就叫咗碗凍咖啡燉奶,因為自己鍾意飲奶茶咖啡,所以見到餐牌上有咖啡燉奶,就即刻忍唔住叫一碗嚟試吓。同朱古力燉奶一樣,餐廳會用玻璃碗裝起,顏色上會比朱古力燉奶淡,聞落有淡淡咖啡味,食落嘅咖啡味都濃郁,朋友話有啲苦,但飲開咖啡奶茶嘅我就覺得味道十分之濃郁,鍾意飲咖啡嘅人士必定一試!