2013-10-29 699 瀏覽
好耐冇去北角,夜晚專程去和富道睇下有乜新餐廳。經過勝利小廚,見到有間乾乾淨淨食牛肉麵新餐廳,於是冇睇價錢就入左去啦。打開餐牌,見碗牛肉麵賣$222,即刻後悔,後來老闆過來介紹,原來呢間係宮廷式藥膳牛肉麵,老闆話係祖傳秘坊,又煮又燉,前前後後制作成20小時。老闆建議我地兩人叫一碗試下,佢另推介豬手麵,話有豐富骨膠原。最後叫左拍青瓜、一碗牛肉麵同香葱餅。爽脆青瓜,蒜蓉同調味好好,係我暫時食過最好食嘅拍青瓜。牛肉麵到啦,都幾大碗。試下啖湯先,清味之中又有少少藥材味,好好飲。麵條就中上啦。到牛肉,好腍、入口即融、又有牛肉原味加上淡淡藥材味,特別的好味。食完成碗牛肉麵先到香葱餅,原來即叫即整。超多葱,又夠香,內裏juicy,好有自家制感覺,後悔每人只要一件,但再order又唔知要等多久,算吧。老闆突然送杯自家制豆漿,又滑又有豆味,多謝老闆!整體而言,食物水準高,看得見用心製作,不過價錢高,我擔心香港人未必接受到,但我個人覺得value for money.
好耐冇去北角,夜晚專程去和富道睇下有乜新餐廳。

爽脆青瓜,蒜蓉同調味好好,係我暫時食過最好食嘅拍青瓜。

老闆突然送杯自家制豆漿,又滑又有豆味,多謝老闆!

2013-08-30
  • 爽脆青瓜