2020-04-06 275 瀏覽
Doubleshot by Cupping Room #中環❗️最近hit爆景觀一流cafe❗️呢間Cafe嘅景觀真係吸引左唔少人嚟打卡,超大玻璃,而且啲食物特別得嚟又靚😍嗰日平日下晝一點幾去到唔需要等位,但就冇最多人打卡嘅窗邊位,不過都有側面啲窗位嘅😆!Lunch set $168下晝可以選擇lunch set,包三款菜式,其中再加$10仲有佢哋signature嘅炸豬扒三文治!啲前菜望落簡簡單單,但又比我想像中好食喎😋!Katsu sando (+$10)先介紹佢哋嘅特色吉列豬扒三文治,調味好好,啲麵包烘過搽上香草牛油,加埋沙律醬芥末醬蔥花,的確好惹味😆只係可能我哋擺得有啲耐,個豬扒冇我想像中咁香脆,有少少乾,建議大家都係快啲食咗佢啦🙈!味道:4.1/5Hummus with tahini 以為只係普通嘅鷹嘴豆醬,點知調味非常出色,加咗少少辣,令到成個鷹嘴豆非常惹味🤤配埋點左少少橄欖油嘅意大利麵包,味道反而令我有驚喜💕!味道:4.1/5House smoked salmon🍣(+$10)呢個煙三文魚同樣唔錯,煙熏味恰到好處,唔會過濃過鹹,而且每塊都好肥美,配埋少少酸忌廉同埋酸洋蔥,簡單
❗️最近hit爆景觀一流cafe❗️

Lunch set $168

啲前菜望落簡簡單單,但又比我想像中好食喎😋!

Katsu sando (+$10)

味道:4.1/5

House smoked salmon🍣(+$10)
呢個煙三文魚同樣唔錯,煙熏味恰到好處,唔會過濃過鹹,而且每塊都好肥美,配埋少少酸忌廉同埋酸洋蔥,簡單但係出色😋!
Lunch set 性價比: 3.8/5

signature burnt cheesecake🍰$68
呢個芝士蛋糕幾乎係每個人必食,好多人推薦,抱住好期待嘅心情,可惜又有啲失望😍口感介乎於日式芝士蛋糕同紐約芝士蛋糕之間,唔算超級creamy,但又唔係日式芝士蛋糕咁鬆軟🤔面頭嘅焦窿一啲都唔香脆,有少少失望😢。
味道: 3/5
性價比: 3/5

Cold brew jing earl grey lightly infused with pineapple🍶$78
雖然呢一杯嘢飲的確有啲貴,但味道好特別🤩伯爵茶味幽香,配上甜甜地嘅菠蘿汁,兩者出奇地夾❗️連裝飾嘅菠蘿片都非常香甜,推薦大家一試。
味道: 4.1/5
性價比: 3.5/5

整體來講環境一流不在話下,食物質素都還可以🙈個人認為熟食好味過個芝士蛋糕,尤其係啲小食反而仲好食。不過份量唔算好多,係有少少貴。如果想搵一個地方做吓嘢同朋友傾吓計都唔錯嘅😛而且佢哋裏面仲有酒吧,想飲酒嘅朋友都可以喺呢度坐下🤣。
House  smoked  salmon
Signature  burnt  cheese cake