2019-09-01 94 瀏覽
今日同朋友去咗中環the balcony 嗰度食飯,點解佢個名係咁,因為真係同有個露台,有大概三四枱嘅位,坐喺嗰度食都幾好feel 㗎,但因為天氣太熱啦,所以我哋都係選擇咗坐係室內。我哋兩個人叫左個set for two。沙律:幾好味又開胃,最鍾意去啲辣肉腸,雖然佢個樣好似臘腸,但食落又幾好味,好西式,個沙律都仲有啲芒果添,酸酸甜甜咁樣,做前菜就啱晒。龍蝦湯個龍蝦味都好濃,可惜少鹹同埋唔算太creamy ,如果配有蒜蓉包食就會好啲,會無咁咸。法式焗田螺我哋都鍾意食田螺嘅,所以就叫咗呢一個法式焗田螺,佢有啲黑松露,但係個味就唔算好出,食落仲有一陣淡淡的日式芥末味,非常好食, 啲薯蓉就好香,吸晒啲汁,正。煎北海道帶子配波蘭汁個帶子都幾大粒,又新鮮,食落勁鮮甜,煎得啱啱好,唔會太熟。而下面個蘿蔔蓉就更有驚喜,佢吸晒啲汁,食落好鮮味,波蘭汁個味就唔算太重。澳洲肉眼扒個澳洲肉眼扒都相當大分,有14安士,我哋都叫咗三成熟,個牛扒嘅表面煎到好香,而入邊啲肉就偏生, 食落一啲都唔韌,而且仲保留着佢嘅肉汁,我覺得呢個牛扒真係好食。而配菜仲有南瓜同埋薯仔,南瓜好鮮甜,如果薯仔呢有少少牛油香味。是日甜品是日

沙律:

龍蝦湯

法式焗田螺

煎北海道帶子配波蘭汁

澳洲肉眼扒

是日甜品
是日甜品有薑汁雪糕,榛子慕絲同埋新鮮嘅士多啤梨。個士多啤梨唔算太甜,但亦都唔酸。個榛子慕絲就有啲榛子粒,食落好有咬口,creamy 同唔算太甜。而最正嘅就係個薑汁雪糕,我哋之前都冇試過食薑汁雪糕,估唔到薑汁同埋雪糕呢個組合係咁夾嘅,呢個真係好好食。

仲有包餐飲,我哋叫咗蘋果汁同埋凍檸茶,蘋果汁正正常常,而凍檸茶唔算太甜,都ok!

人均消費三百蚊左右,幾抵。