2020-08-27
呢排成日去港島嗰邊搵好嘢食😋 今日係堅尼地城嗰邊見到間食台灣野嘅餐廳,一於入去試下! 餐廳位置唔多,但勝在坐位幾闊落,坐得都幾舒服😌坐低後店員好細心咁向我介紹餐單,先發現原來呢間係來自台灣人開架,仲要所有食材都係台灣進口!原汁牛肉麵($60)湯底味道濃郁,牛肉肉質軟腍,煮得幾入味😋 加左$5轉刀削麵,麵底口感都唔錯🥰台式水煎香腸 ($36)平時啲台灣腸通常係切到一片片上,呢到就成條上,食落更加滿足!台式麻辣燙($36)麻辣燙配料有肥牛片、花枝丸、生菜同豆腐。湯底飲落有啲似台灣夜市嘅味道,愈食愈辣好惹味!玉米芝士蛋餅($35)蛋餅即叫即整!上枱仲係熱辣辣😋蛋皮煎到好脆,食落鬆脆香口,芝士同粟米簡直係完美組合😍熱食嘅時候仲做到拉絲效果添!🤤炸物拼盤($41)拼盤係花枝丸拼鹽酥雞,份量都幾多👍 兩款都係新鮮炸起,熱得黎仲脆卜卜😋鹽酥雞炸到金黃色,食落辣辣地更顯惹味,但略嫌炸粉有點過厚🙈 花枝丸味道正正常常~黑糖仙草奶凍 ($32)呢碗糖水集合左仙草、芋圓同珍珠,全部都係我最愛😍仙草口感夠滑溜溜,珍珠好Q彈,芋圓大大粒,內饀仲有芋頭粒!但口感唔夠Q彈,如果煙韌啲會更好😙黑糖珍珠鮮奶($32)超
原汁牛肉麵($60)
台式水煎香腸 ($36)
台式麻辣燙($36)
玉米芝士蛋餅($35)
炸物拼盤($41)
黑糖仙草奶凍 ($32)
黑糖珍珠鮮奶($32)
超級推介‼️🥳 珍珠煙煙韌韌好有咬口,黑糖唔會有嗰種化學死甜味,味道比得上出面台式飲品專門店💕 甜度岩岩好,超鍾意!
五斗米 (西環)
📍西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖
抵食指數:😚😚😚😚/5