2024-04-17
位於彌敦道樓上舖,油麻地就咁行過去既話好易Miss佢既入口,因為個入口係細細的好似去酒店咁款既玻璃門,不過跟住地址細心既人係唔難搵既,搭Lift上二樓就會到,呢日係平日,我六點半黎,點知七點已經坐滿兼有人等位,好在黎得早咋,舖頭入面裝潢唔錯,簡單但又帶有越南風味,相信老闆有花過心思落去,人人都話要食既班蘭糕沽清,又冇得食Tim,唯有留返下次啦!講返啲食物,我個人絕對推介,無論主食定小食都係好味得黎仲要唔貴!芒果沙冰呢次係我第二次黎幫襯,上次個牛油果沙冰已經令我喜出望外,今次因為嗌得多野食,唔想咁流,就嗌芒果沙冰,但係一樣冇令我失望,好味!甜度適中,冰同芒果肉既混合比例做得好好,唔會令人平時飲沙冰果種冰還冰,果還果既感覺,出色!!米紙蝦卷一件會切開兩份,揭開塊業就會露出皮薄餡靚既蝦卷,先清清地咬一小啖,露出入面既料時一定要搽上佢附上既獨特醬料(花生、蘿蔔、麵豉等),兩者配合果種味道係無得輸,會食到停唔到口同不斷想添加啲醬烤豬肉撈檬+雞絲一上枱第一個感覺係都幾大兜,大大碗男仔都會覺得夠食,而我加既雞絲一樣好多,唔同其他舖頭既無良心,食到我好滿足,味道不在話下,撈埋一齊,烤豬肉肥瘦適中,有烤
芒果沙冰
米紙蝦卷
烤豬肉撈檬+雞絲
一上枱第一個感覺係都幾大兜,大大碗男仔都會覺得夠食,而我加既雞絲一樣好多,唔同其他舖頭既無良心,食到我好滿足,味道不在話下,撈埋一齊,烤豬肉肥瘦適中,有烤既味道配合落開胃既撈檬汁料,每一啖食完就會想食下一啖
蟹膏蕃茄湯檬
湯係越南既味道,酸酸甜甜好開胃,蟹膏餅係我女友話非常之咁好味,我自己都覺得係好特別既,入口充滿蟹味,但外表似臭豆腐,幾好,份量一樣係足料,仲有豬紅、札肉等配料係湯底,我就食到Lam哂脷
越式香茅雞翼
身為雞翼既愛好者,自不然要食勺全世界既雞翼煮法,呢款越式雞翼唔好平時香港人既口味要醃到入哂味,佢將香茅味停係皮外,但入面既雞肉滑溜同煙靭 越式法包
落單可以揀全個上或者開2,3,4,方便分黎食或者女仔入口,喜歡大啖揸住咬既當然可以揀返唔開,一如其他野一樣,足料,味道清爽,令我諗起越南街頭食法包既味道
沙甸軟包
硬包同軟包真係各有各好味,我自己就比較鍾意食軟包,可能個沙甸襯配得太好,新鮮蔬菜配合咸咸地既沙甸,再由軟熟既包覆蓋入口,正!
馬荳糕、紫米糕、芋頭糕
$7一件細細件既甜品,冇令我失望,甜度岩岩好之餘每件都可以稱得上佢個名,馬荳糕有香香既馬荳味,紫米有咬口亦香濃既紫米味,芋頭做既質感好特別,冇左原有芋頭粉狀既口感,造成糕狀一樣好味