小弟就好少寫食評,對上一次寫食評應該係10年。之前好食唔好食我都唔會寫,只係心入面有個分數就算,至於點解會寫呢一間,原因好簡單因為呢一間我覺得係銅鑼灣入面可以贏到好多間餐廳。環境靚就唔再講,食物都非常之好食,價錢仲唔貴,如果咁都唔推介一下,真係對唔住自己。因為本人係銅鑼灣返工所以想大家支持一下呢間餐廳,大家都明白宜家要防疫令到好多餐廳都難以生存,所以希望大家可以去支持下呢間小店,可以繼續為香港人服務。介紹一下餐廳先,餐廳叫CASA DI LUNA 意思係月亮之家,負責人表示想大家黎到食飯好似可以有家的感覺,所以價錢方面都比較親民。本人覺得呢個一理。到介紹食物方面都係左幾多,因為初初見佢價錢咁平,又係咁高層以為份量應該係好小。點知原來真係咁抵食慢煮雞胸溫泉蛋凱撒沙律 4 粒星 $88其實都係基本凱撒沙律,唯一原足係蛋有小小夠熟唔夠流心。龍蝦湯 4.5粒星 $ 88龍蝦湯飲落都好順滑,味道夠晒濃,應該用重龍蝦料。蟹肉南瓜RISOTTO 5粒星 $118呢個見餐牌係推介所以叫左,蟹人都好多夾埋個南瓜汁,本人覺得南瓜底夾埋個蟹肉提升左成個RISOTTO 既層次。炸軟殼蟹白松露意大利麵 5粒星

慢煮雞胸溫泉蛋凱撒沙律 4 粒星 $88
慢煮雞胸溫泉蛋凱撒沙律

其實都係基本凱撒沙律,唯一原足係蛋有小小夠熟唔夠流心。

龍蝦湯 4.5粒星 $ 88
龍蝦湯

龍蝦湯飲落都好順滑,味道夠晒濃,應該用重龍蝦料。

蟹肉南瓜RISOTTO 5粒星 $118
蟹肉南瓜RISOTTO

炸軟殼蟹白松露意大利麵 5粒星  $128
炸軟殼蟹白松露意大行面

呢個都係推介,呢個我食完都覺得一定要推介。因為真係估唔到做得幾好,首先價錢方面真係好抵,白松露忌廉汁完全好夾個麵,汁又掛得岩岩好,配埋炸軟殼蟹係完全唔會覺得好漏。真心呢個一定要試。

慢熟豬鞍配蜜桃汁 4.5粒星 $158
慢煮豬鞍配蜜桃汁

慢熟豬鞍非常之嫩口同好JUICY,夾埋個汁食非常之香濃。

CASA DI LUNA TIRAMISU $88
CASA DI LUNA TIRAMISU

呢個真係打卡一流,平時出面食個D花盆外型既TIRAMISU,個盆唔食得,呢個連個盆都食得,聽講個餅底盆係專登搵人整,因為市面冇D咁高既餅底,所以店員話每日都限量晚市供應。除左個餅底有驚喜之外,TIRAMISU 都非常之好食,又滑又香濃,夾埋個餅底食,真係絕配,諗到咁樣出個甜品,呢間餐廳既心思真係好出色。

總結餐廳環境同個主題都好正,好多餐具都有佢地店既LOGO,睇得出店主好用心,係呢個時間仲要唔係大集團都咁用心做呢D細節。呢間店既信念一定成功。

聽講佢地個LUNCH都好抵食,下次一定去試試
題外話/補充資料: 本人真係好小食評,用語方面可能冇其他人咁專業,但呢間小店真係值得大家去試試。
2022-01-03
慢煮雞胸溫泉蛋凱撒沙律