2017-10-13 789 瀏覽
之前係網上見到呢間餐廳推出南青山蛋卷放題,平時食一件已經要差不多$60,而家有小食,又有酒飲都係二百幾,即刻拉埋男友黎一齊食。黎到有個小驚喜,原來餐廳就係利東街個大月亮隔離渣! 坐露台既我地可以有月亮相伴,覺得特別浪漫,好加分!芝士及風乾火腿拼盤Parma 夠咸香,偏濕潤,莎樂美腸較重油脂味。中間既Mozzarella芝士味淡,但好煙韌。最旁邊既Brie都好軟滑。脆炸忌廉芝士魚柳左邊既魚手指炸得外層香脆,裡面有半溶芝士,魚柳亦好有質感,食到一絲絲既肉質。香烤忌廉芝士蘑菇雞翼雞翼入面釀有蘑菇同軟芝士,好有心思,芝士軟熟,食落好有層次感。小食入面我最喜歡呢個。炸辣味雞粒外層炸得乾身,唔油膩,上面既調味夠香辣惹味。脆炸紫心薯餅紫心薯蓉真材實料,薄薄既炸漿包住滿滿薯蓉,食完都幾飽肚。試哂小食,係時候試甜品! 下層左至右經典芝士蛋糕感覺今晚係芝士盛宴,呢個蛋糕芝士同奶味重,口感綿密,底層仲保持到十分脆口。法式尚蒂利朱古力蛋糕除左滿滿朱古力味,仲帶點酒香,口感有點濕潤。法式焦糖燉蛋處理得很好既creme brulee, 有蛋香又夠滑,好香甜。南青山蛋卷 左至右原味今晚既主角,南青山蛋糕,食第一口時

芝士及風乾火腿拼盤
Parma 夠咸香,偏濕潤,莎樂美腸較重油脂味。

脆炸忌廉芝士魚柳

香烤忌廉芝士蘑菇雞翼

炸辣味雞粒
外層炸得乾身,唔油膩,上面既調味夠香辣惹味。

脆炸紫心薯餅
紫心薯蓉真材實料,薄薄既炸漿包住滿滿薯蓉,食完都幾飽肚。

試哂小食,係時候試甜品
下層左至右
經典芝士蛋糕

法式尚蒂利朱古力蛋糕
除左滿滿朱古力味,仲帶點酒香,口感有點濕潤。

法式焦糖燉蛋

南青山蛋卷 左至右
原味
今晚既主角,南青山蛋糕,食第一口時的確有被驚艷到,蛋糕鬆軟充滿空氣感,忌廉實在,果然好夾。原味個人覺得太甜,容易食膩。

抹茶味
食得出係以高濃度抹茶粉整作以成,因為抹茶味濃郁,無論忌廉定蛋糕都好綠茶!

芒果味
比起原味,我覺得芒果味略勝一籌。同樣既鬆軟口感,但多一份芒果既清新,唔會太甜,亦無甘容易食濟。

皇室奶茶味
我最鐘意既就係奶茶味! 一直覺得奶茶同甜品真係好match,呢個蛋卷將兩者完美結合,香香濃濃,又有茶香。

有月亮相伴既晚餐真係份外有氣氛

2017-10-11