2023-05-24
📍元朗 Tera誠如我嘅Podcast所言,我係好鍾意喺生活入面發掘小確幸moment嘅💁🏻♀️ 今日想同大家分享我最近嘅小確幸 - 食到新鮮出爐芝士撻🧀️🍰 對於芝士撻,講真我從來都無太大感覺 - 似係一嚿港女打卡邪惡拉絲gimmick多🤣但後來我發現,我錯喇 - 之前咁諗只係因為我未試過食到好食嘅芝士撻😅元朗呢間Tera係和洋食咖啡店☕️ 成個設計簡約舒適,木系裝修同柔和嘅燈光都好有效咁令我放慢腳步👣 慢慢沈澱自己,focus on the present,整返啲食飯 quality time⌚️個明太子蟹肉意粉聞說係幾 signature,即管一試🍝 個意粉醬好 rich 同 creamy,仲好似微微帶啲梅味🥳 份量好大,大食怪表示可以🉑️ 另外叫咗西冷牛扒配米酒燒汁🐮 個牛扒基本上無筋,5成熟啱啱好😌 最後講返撻本體 - 食完成餐飯都等咗幾耐先有得食🙈 以為人哋漏單,原來係我不解溫柔🧸 佢哋現焗緊俾我哋呀🤓 一埋檯都仲係未impress到我 - Same old tart 啦🤷🏻♀️點❗️知❗️一羹𢳂落去 - 冒煙㗎喎😯 大癲,我即刻一啖食咗 - 個芝士好濃滑,配埋個脆脆嘅撻皮👼🏻 無得輸
最後講返撻本體 - 食完成餐飯都等咗幾耐先有得食🙈
以為人哋漏單,原來係我不解溫柔🧸 佢哋現焗緊俾我哋呀🤓
點❗️知❗️
一羹𢳂落去 - 冒煙㗎喎😯 大癲,我即刻一啖食咗 - 個芝士好濃滑,配埋個脆脆嘅撻皮👼🏻 無得輸🥳 差啲想打包返屋企🏠
#有一種感動叫新鮮出爐芝士撻 #yuenlong #元朗 #元朗美食 #tera #pollockroecrabmeatpasta #明太子蟹肉意粉 #sirloinsteakwithricewinesauce #西冷牛扒配米酒燒汁 #bakedmoltencheesetart #流心芝士撻 #ohhejfoodie